Tim Huiskes: 'Blijf internationaliseren, ook tegen de stroom in'

Studenten aan weerszijden van de Atlantische Oceaan instensief en virtueel laten discussiëren, samenwerken, onderzoeken en presenteren. Dat is de basis van de Best Practice in Teaching and Learning 2025 van docent Tim Huiskes in het project Transatlantic Virtual Exchange, onderdeel van de bachelor Global Responsibility and Leadership. Juist de bijzondere tijd waarin we nu leven vraagt erom internationale relaties op te bouwen en te onderhouden.
Ben je verrast door de winst?
Zeker, als ik zie met hoeveel bezieling mijn collega’s eveneens werken aan onderwijsvernieuwing, maar in zekere zin toch ook weer niet. Internationale uitwisseling vergt heel veel van docenten en studenten. Zo ook dit winnende project uit Leeuwarden. Dan moet je er wel buitengewoon van overtuigd zijn dat het zo’n investering waard is. Meer nog dan al die andere enorm relevante en inspirerende verbeteringen. Spelenderwijs leren verloor nu nipt, maar weet zich, in zijn vele verschijningsvormen, straks vast verzekerd van een plaats in de nieuwe universitaire onderwijsstrategie. Lokwinske. Dat is pas echt winst.
Laten alle opgelegde bezuinigingen en beperkingen daarin ook nog plek voor internationalisering? Juist met instellingen uit landen waarmee het soms schuurt? Vind maar eens een Amerikaanse docent die onder dit gesternte Europese samenwerking aandurft. Of vind kritische studenten hier bereid om met jonge Democraten als ook Republikeinen samen te werken. Om daarnaast ook steun te vinden om zulke veeleisende buitenlandse banden te onderhouden aan een universiteit die al onder grote financiële druk staat. Zoiets verrassends lukt ons op Campus Fryslân, met onze even bijzondere connecties, en dat heeft de jury terecht gewaardeerd.
Wat houdt het Governance and EU Law Course: Transatlantic Virtual Exchange Project in?
Governance and EU-Law is een geliefd tweedejaarsvak van onze brede Bachelor of Science (BSc) Global Responsibility and Leadership (GRL). Volgens de Keuzegids al zes jaar lang een topopleiding, en de laatste vier zelfs het beste onderwijsprogramma van Nederland. Dat hebben we tevens in Friesland zo maar even van de grond af opgebouwd met zijn allen.
Platgezegd leert dit vak onze idealistische jeugd haar politieke doelstellingen te verwezenlijken met realistische beleidsvoorstellen. We behandelen daartoe het Europese beleidsvormings- en wetgevingsproces in een mondiale context. Transatlantic Virtual Exchange staat ons toe om de belangrijke rol die de Verenigde Staten daarbij spelen op een unieke manier te belichten.
Studenten aan weerszijden van de Atlantische Oceaan werken in dit uitwisselingsproject online samen aan beleid, dat zowel aan Amerikaanse als deze kant in het juridisch bestel past, en op het benodigde maatschappelijk draagvlak kan rekenen. Het gaat erom van elkaar te leren over vergelijkbare uitdagingen, dan weer om het aanpakken van gezamenlijke problemen.
Virtuele internationale uitwisseling is een beproefde leermethode. Die zet technologie in voor gemodereerde, langdurige, en gestructureerde interactie op afstand, ter verbetering van digitale competenties, taal- en communicatievaardigheden, mediageletterdheid, en intercultureel begrip. Dat is intensiever dan de meeste, oppervlakkige uitwisselingen via sociale media, afstandsonderwijs of incidentele ontmoetingen. Studenten moeten gedurende het blok daadwerkelijk samen leren onderzoeken, presenteren, discussiëren, beslissen, en schrijven. Dat doen ze fantastisch!
Hoe is jouw best practice tot stand gekomen?
Verschillende publieke en private instituties in Amerika, Europa, en elders ondersteunen virtual exchange. In ons geval was dit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat heeft het zoeken naar een buitenlandse partner, op training gaan, inbedden in ons curriculum, en inrichten van de leeromgeving mede mogelijk gemaakt.
Persoonlijk ben ik vooral gedreven om mijn studenten kennis en vaardigheden inzake internationale betrekkingen bij te brengen door hen deze zelf te laten ervaren. Naast onze werkbezoeken aan politieke instellingen, en simulaties van wetgevingsonderhandelingen, passen deze diplomatieke oefeningen daar heel goed bij. Die hebben we bovendien hard nodig.

Wat is de reactie van de studenten?
Zij pakken het super enthousiast op. Velen lopen dan al snel tegen inhoudelijke of praktische uitdagingen aan. Hoe werk je bijvoorbeeld effectief samen met iemand die er soms fundamenteel andere waarden op nahoudt, en dat altijd maar via een scherm vanuit een andere tijdzone? Op die uitdagingen, waar professionals net zo goed mee te maken krijgen, weten zij zich nu beter voorbereid.
Het virtuele karakter van de opdrachten heeft bovendien extra meerwaarde voor hen die om verschillende redenen minder kunnen of willen reizen, en zo toch waardevolle internationale ervaring, inspiratie, en contacten opdoen. Voor enkelen heeft het daarna ook tot een echte ontmoeting op een conferentie in België geleid, en wie weet nieuwe trans-Atlantische vriendschappen voor het leven.
Wat heb je zelf geleerd van het project?
Ontzettend veel. We gaan nu het derde jaar in, en ik leer nog voortdurend bij – niet in de laatste plaats van de innovatieve oplossingen die studenten zelf aandragen. Als ik er twee leermomenten uit zou moeten lichten: vanuit mijn eigen bevlogenheid onderschatte ik aanvankelijk de tijd en moeite die het kost om internationale samenwerking echt van de grond te krijgen.
Ik prijs mij gelukkig met een minstens even enthousiaste, flexibele, deskundige, en betrouwbare buitenlandse professor, over het algemeen gelijk gemotiveerde studenten, en de onmisbare steun van geweldige facultaire collega’s. Ga er anders maar aan staan. Alleen al de afstemming van curricula en roosters. Ik zal daar niet meer gauw lichtzinnig mee omgaan.
Daarnaast zag ik gaandeweg in hoezeer studenten toch behoefte hebben aan docenten die hun leerproces niet alleen faciliteren, maar ook helpen richting en duiding geven. We bespreken hun ondervindingen daarom toenemend in het licht van de academische theorie en professionele praktijk. Waarin lopen de waardesystemen en politieke cultuur in het huidige Amerika en Europa uit elkaar? Hoe gaan delegaties over en weer daarmee om? Het laatste jaar heeft wat dat betreft een schat aan materiaal opgeleverd om mee aan de slag te gaan. En niet te vergeten: welke carrièreperspectieven biedt dit?
Wat kun je andere docenten aanraden op het gebied van onderwijsvernieuwing?
Blijf internationaliseren, ook tegen de stroom in. Bouw duurzame relaties op, en neem daar de tijd voor. Sta open voor vernieuwing, maar koester wat waardevol is.
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2025 14:45 |
Meer nieuws
-
09 mei 2025
Autimelody wint Advanced Award Impact Challenge
Het team van Autimelody, dat muziek inzet als communicatiemiddel, won donderdagmiddag in het Academiegebouw de Advanced Award van 2.500 euro bij de eerste editie van de UG Impact Challenge. De Ideation Award van 1.500 euro ging naar Neighborly....
-
06 mei 2025
Impact | Bewustzijn genereren rondom gezonde voeding in gemeenschappen met lagere sociaal-economische status
De genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 introduceren zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Tim van Zutphen met zijn onderzoek om bewustzijn rondom gezonde voeding te genereren binnen gemeenschappen met een...
-
24 maart 2025
Meer dan 'Hey Siri': op weg naar inclusieve spraaktechnologie
Stel je eens een wereld voor waarin spraaktechnologie niet alleen betekent dat je je slimme speaker naar het weer vraagt, maar waarbij je spraaktechnologie kunt inzetten om mensen met een spraakstoornis een stem te geven, bedreigde talen kunt...