Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Oratie Huib Cense

Health System Innovation: kun je opereren op de maan?
07 juni 2023
Huib Cense, bijzonder hoogleraar Health System Innovation
Huib Cense, bijzonder hoogleraar Health System Innovation

De zorg verplaatst zich van gebouwen naar hybride netwerken waarin zowel fysiek als digitaal zorg wordt aangeboden. De zorg wordt daardoor complexer en lineair denken over de organisatie van zorg wordt steeds meer vervangen door denken in zogenaamde complexe adaptieve systemen. Naast de medische inhoud, is voor de patiëntervaring het logistieke proces van de behandeling belangrijk. Wezenlijke vragen voor onderzoek zijn dan ook: Hoe optimaliseer je de organisatie oftewel ‘de operatie’ van de zorg, en welke invloed hebben netwerkvorming en digitalisering van processen op zorgkwaliteit en kwaliteit van leven?

Bijzonder hoogleraar Health System Innovation Huib Cense: “Binnen het ziekenhuis is verbetering mogelijk als zorgverleners geregeld met het hele team een stap terug doen om het zorgproces rondom een bepaald ‘zorgproduct’ opnieuw te ontwerpen. Binnen regionale netwerken zouden afspraken over verdeling van capaciteit goed zijn. Als vervolgens de capaciteit inzichtelijk wordt gemaakt op een platform waar de patiënt zelf een behandeling kan plannen, dan is dat winst voor patiënt, ziekenhuis en verzekeraar. De kwaliteit van zorg binnen zo’n netwerk kan gemeten worden door kwaliteitsregistraties. Vervolgens kan de kwaliteitsinformatie binnen een netwerk gebruikt worden voor leren en verbeteren.”

Het Integraal Zorgakkoord is ambitieus maar bij teleurstelling dreigt overregulering, aldus Cense. Daarom houdt hij in zijn oratie een pleidooi voor het benoemen van doelen in de vorm van ‘Moonshots’. “Dokters betrek je bij de uitvoering met een nieuwe manier van werken gebaseerd op de succesfactoren voor een operatie: de Moonshot Operating Room. Er is volop expertise en ambitie aanwezig in Groningen, ideaal voor onderzoek op de genoemde gebieden.”

Meer informatie:

De oratie van Huib Cense vindt plaats op 16 juni 2023, 16:15 - 17:00, in de aula van het Academiegebouw.

Inschrijven uiterlijk 9 juni via het inschrijfformulier.

Livestream op 16 juni 2023, zie www.rug.nl/digitale-oratie.

Vragen? Neem dan contact op met Huib Cense.

Laatst gewijzigd:07 juni 2023 15:30
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...