Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Europese miljoenensubsidie voor RUG-wetenschappers

22 november 2022

Vijf onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ERC Starting Grant toegekend gekregen. Het gaat om Marthe Walvoort, Marcos Guimaraes, Julia Kamenz, Sandy Schmidt en Robert Prey. De European Research Council (ERC) kent deze persoonsgebonden subsidies van 1,5 miljoen euro toe aan excellente onderzoekers. Hiermee stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.

Marthe Walvoort
Marthe Walvoort

Marthe Walvoort

Stratingh Institute for Chemistry, Faculty of Science and Engineering
In haar onderzoeksproject ‘Sticky Sugars’ zal Walvoort de invloed van bacteriële glycoproteïnen op de hechtings- en infectieprocessen van bacteriën onderzoeken. Aan de hand van de kracht van scheikunde en enzymen zal ze nieuwe technieken ontwikkelen om direct de suikers aan de buitenkant van bacteriën te visualiseren en ze zal, in samenwerking met onderzoekers van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de bijdrage van deze suikers aan bacteriële infectie ontrafelen. Dit onderzoeksproject zal leiden tot nieuwe antibacteriële therapieën gebaseerd op het aanvallen van bacteriële suikers.

Marcos Guimaraes
Marcos Guimaraes. Fotograaf: Sylvia Germes

Marcos Guimaraes

Zernike Institute for Advanced Materials, Faculty of Science and Engineering
In zijn ERC-project zal Guimaraes atomair dunne tweedimensionale materialen gebruiken om uiterst efficiënte magnetische apparaten te combineren met optische communicatie. De snelle ontwikkeling van moderne informatietechnologie vereist kleinere apparaten die minder energie verbruiken. Magnetisme biedt een uitstekende weg naar energie-efficiënte apparaten zoals harde schijven, maar deze zijn vaak traag. Bovendien moet magnetische informatie omgezet worden in elektrische stromen voordat het verzonden kan worden, wat leidt tot meer energieverbruik.

Guimaraes wil specifiek gaan proberen om een laser te integreren in magnetische apparaten die magnetische informatie kan omzetten in optische informatie, oftewel de polarisatie van licht. Dit onderzoeksproject zal de weg banen voor nieuwe generaties van informatietechnologieën en zal in de tussentijd de fundamentele aspecten aanpakken.

Julia Kamenz
Julia Kamenz. Fotograaf: Ilaria Manfredonia

Julia Kamenz

Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), Faculty of Science and Engineering
Het leven op aarde is ritmisch—van onze hartslag en het circadiaanse dag-nachtritme, tot de verschuivingen in dierenpopulaties. Maar wat zit er daadwerkelijk achter dit regelmatige gedrag? In haar ERC-project zal Julia Kamenz het moleculaire mechanisme van een van de meest fundamentele biologische klokken ontleden: de celcyclusklok, die ten grondslag ligt aan de celdeling en deze aanstuurt. Als een horlogemaker zal Kamenz en haar team de individuele delen van de machinerie van de celcyclus isoleren en systematisch in elkaar zetten tot een 'tikkende’ celcyclusklok. Deze aanpak zal ertoe leiden dat de onderzoekers de ingewikkelde interacties tussen elk deel kunnen onthullen en tot nieuwe inzichten in de biochemie van de celdeling zullen komen.

Sandy Schmidt
Sandy Schmidt

Sandy Schmidt

Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP), Faculty of Science and Engineering
In haar ERC-project ‘RECNNSTRCT’ zal Sandy Schmidt enzymen reconstrueren voor nieuwe N-N bindende scheikunde . Samenstellingen die N-N bindingen bevatten zijn uiterst belangrijk en zijn regelmatig terug te vinden in verscheidene geneesmiddelen, kleurstoffen, landbouwchemicaliën, synthetische materialen en cosmetica. Het is echter lastig, duur en milieuonvriendelijk om deze samenstellingen met N-N bindingen te produceren door middel van traditionele chemische methodes.

Het ERC-project van Schmidt zal deze uitdaging aangaan door nieuwe enzymen te ontwikkelen die deze belangrijke samenstellingen met N-N bindingen op een duurzamere manier kunnen vormen en gelijktijdig reacties aan te pakken die lastig te realiseren zijn vanuit traditionele chemische aanpakken en op het moment niet mogelijk zijn vanuit enzymatische katalyse.

Robert Prey
Robert Prey

Robert Prey

Faculteit der Letteren
In de afgelopen twee decennia hebben socialemediakanalen en streamingdiensten zoals Spotify de muziekindustrie ingrijpend veranderd. Artiesten gebruiken de platforms om hun publiek te bereiken en de platforms bleken tijdens de coronapandemie voor veel artiesten dé manier om hun muziek onder de aandacht te brengen.

In zijn onderzoeksproject PlatforMuse gaat Robert Prey onderzoeken hoe sociale media en streamingdiensten de creativiteit, de identiteit en de werkomstandigheden van muzikanten beïnvloeden, en welke invloed muzikanten op hun beurt hebben op de ontwikkeling van deze platforms. Het onderzoek leert hoe onze cultuur in het algemeen, en de muziekindustrie in het bijzonder, wordt beïnvloed door de ‘platformisering’ van onze maatschappij.

Meer over ERC

ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:24 november 2022 08:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...