Zes jonge RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

Zes veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.
Eerder dit jaar werd al bekend dat drie RUG-onderzoekers een Rubicon-beurs krijgen. Nu krijgen ook de zes volgende onderzoekers de beurs. In totaal zijn 15 aanvragen gehonoreerd.
Ontcijferen van de metabole communicatie in de leukemie micro-omgeving
Dr. Aysegül Erdem, Rijksuniversiteit Groningen -> België-> de Duve Institute, UCLouvain ->24 maanden
Het blijft onduidelijk hoe verschillende kankersubtypes metabool interageren met hun micro-omgeving. Door de invloed van cellen uit de beenmerg micro-omgeving op het metabole profiel van verschillende leukemie-subtypes te karakteriseren, zal de onderzoeker interacties identificeren waarop therapeutisch kan ingegrepen worden, met als doel adaptieve, gepersonaliseerde kankerbehandelingen te ontwikkelen.
Spatiele reconstructie van de neurovasculatuur in amyotrofische laterale sclerose en frontotemporale dementie
Dr. Emma Gerrits, Rijksuniversiteit Groningen -> Zweden -> Karolinska Insitutet -> 24 maanden
De onderzoekers gaan een moleculaire atlas maken van hersen- en ruggenmergweefsels van patiënten met amyotrofische laterale sclerose en fronto-temporale dementie. Deze resultaten vormen de basis voor een nieuwe CZS-ziektenatlas van het Human Protein Atlas-project.
De geheimen van functionele eiwitklontering blootgelegd
Dr. Wouter Huiting, Rijksuniversiteit Groningen -> Verenigde Staten -> Stanford University -> 24 maanden
Eiwitklontering is gelinkt aan veroudering en neurodegeneratie en wordt vaak gezien als problematisch. Recent onderzoek laat echter zien dat eiwitklontering ook belangrijke functies kan hebben bij normale celprocessen. De onderzoeker gaat analyseren hoe functionele eiwitklontering precies werkt, hoe het gereguleerd wordt en wat het onderscheid is met schadelijke eiwitklontering.
De volgende generatie materiaalkunde: Inzicht in de rol van individuele atomen voor postsilicium informatietechnologie
Dr. Carmem Maia Gilardoni, Zernike Institute for Advanced Materials (RUG) -> Verenigd Koninkrijk -> University of Cambridge -> 24 maanden
Vooruitgang met informatietechnologie vraagt nu om materialen die verder gaan dan silicium. De onderzoeker gaat verschillende materialen bestuderen om te begrijpen hoe individuele atomen voor functionaliteit zorgen die belangrijk is voor de informatieverwerking van de toekomst.
Nieuwe methoden om opkomende virussen te bestrijden
Dr. Anne-Grete Märtson, Rijksuniversiteit Groningen -> Verenigd Koninkrijk -> University of Liverpool, Department of Pharmacology and Therapeutics -> 24 maanden
Virussen met pandemisch potentieel duiken voortdurend op. Dit project zal het cytomegalovirus en een nieuwe laboratoriummethode gebruiken om het ontstaan van resistentie en virale doding te onderzoeken. Dit zal nieuwe doseringsregimes opleveren voor behandeling van het cytomegalovirus en worden gebruikt om ontwikkeling van geneesmiddelen voor opkomende virussen te versnellen.
Laten we het even niet over Holmes hebben: Filosofie van fictie voorbij romans
Dr. Merel Semeijn, Rijksuniversiteit Groningen -> Frankrijk -> Institut Jean Nicod -> 24 maanden
Hedendaagse filosofie van fictie besteedt te weinig aandacht aan fictie anders dan romans om tot een volledig begrip van fictie en haar waarde te komen. De onderzoeker verbreedt het onderzoeksveld door rollenspel, poëzie en het ‘doorbreken van de vierde muur’ in theater onder de loep te nemen.
Laatst gewijzigd: | 08 januari 2024 09:54 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...