Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Kaartspel VIEWS helpt emoties rondom duurzaamheid begrijpen

31 januari 2022

Stel je voor: een kleine stad is van plan windmolens te plaatsen. Om de opinie te peilen organiseert de gemeenteraad een inspraakavond en de emoties van raadsleden en burgers lopen hoog op. Hoe kun je de belangen van al deze mensen verenigen met de wens om duurzaam te innoveren? Dit is de basis van VIEWS, een kaartspel ontwikkeld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft.

De relatie tussen waardes en emotie

In VIEWS vormen de spelers samen een open inspraakavond waarbij een beslissing over het al dan niet invoeren van een innovatie moet worden genomen. Spelers moeten samen uitzoeken welke emoties er spelen en aan welke persoonlijke kernwaarden deze zijn gekoppeld, onderzoek wijst namelijk uit dat een sterke emotionele reactie voortkomt uit een kernwaarde die iemand heeft. Mensen kunnen negatieve gevoelens hebben bij innovaties die kenmerken hebben die hun kernwaarden bedreigen, terwijl ze positieve gevoelens kunnen hebben bij innovaties die kenmerken hebben die hun kernwaarden ondersteunen. In VIEWS onderzoeken spelers de verbanden tussen deze waarden en de emoties die daaruit voortkomen.

Inzicht in emoties

Het spel is met name bedoeld voor (technische) ontwikkelaars van innovaties en beleidsmakers, maar kan gespeeld worden door iedereen die meer inzicht wil in de emoties en waarden die spelen rondom duurzame innovaties.

Bezoek voor meer informatie de website van VIEWS. Hier vind je meer achtergrond over het spel en kun je de kaarten gratis downloaden.

Opmerkingen of vragen over dit stuk? Neem contact op met de afdeling Communicatie, Marketing en Voorlichting van GMW.

Laatst gewijzigd:01 februari 2022 09:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...