Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Herstel langdurige psychotische patiënten vaak beter dan gedacht

07 juni 2021

Als je langdurig last hebt van psychoses dan is de kans op een volledig herstel en een ‘normaal’ leven gering, zo was de opvatting tot voor kort. Uit onlangs gepubliceerd onderzoek van Stynke Castelein, Marieke Timmerman en collega onderzoekers blijkt echter dat zo’n 40% van de patiënten boven verwachting herstelt.

Voor het onderzoek werden 2327 mensen die in behandeling waren bij verschillende ggz-instellingen in Noord-Nederland elf jaar lang gevolgd. Er werd zowel naar symptomatisch als persoonlijk en maatschappelijk herstel gekeken. Niet eerder werd er op deze schaal onderzoek naar dit onderwerp gedaan.

Van de onderzochte groep herstelde 40% op bijna alle vlakken. Hoewel zij vaak nog wel zorg nodig blijven hebben, lukt het hen om (delen van) hun leven weer op te pakken en scoorden ze gemiddeld een 7 op geluk, zingeving en sociale contacten. Werk en studie blijven echter aandachtsgebieden.

Stynke Castelein, hoogleraar herstelbevordering aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij de ggz-instelling Lentis, pleit in Trouw voor een andere visie op herstel: “Vroeger gold misschien dat als iemand op één gebied, zoals werk, niet helemaal kon meekomen, diegene niet hersteld werd genoemd. Maar dat doet, blijkt uit dit onderzoek, geen recht aan de realiteit.”
Laatst gewijzigd:07 juni 2021 16:33
View this page in: English

Meer nieuws