Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Mondkapjes verminderen emotieherkenning en gevoel van nabijheid    

26 april 2021

Mondneusmaskers maken het moeilijker de emoties van anderen nauwkeurig te ‘lezen’. Ook zorgen ze ervoor dat anderen verder weg lijken, wat ertoe kan leiden dat mensen dichterbij elkaar gaan staan: een contraproductieve reactie die de virusbeheersing ondermijnt. Dat blijkt uit het onderzoek van psychologen aan de RUG, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd.

Over het algemeen beïnvloeden gezichtsmaskers de dagelijkse interactie tussen mensen. Ze beïnvloeden de nauwkeurigheid waarmee ze emoties herkennen, evenals hun sociale oordelen. Daarom moeten politici, beleidsmakers en andere betrokkenen zich bewust zijn van de gevolgen van gezichtsmaskers buiten de medische context.

Online experiment

Drie psychologen van de RUG hebben een online experiment uitgevoerd om dat te onderzoeken. Ze lieten deelnemers portretfoto's zien van individuen die verschillende emoties uitten. Bij de helft van de deelnemers waren delen van de gepresenteerde gezichten bedekt met een mondneusmasker. Nadat een foto was gepresenteerd, gaven de deelnemers aan welke emotie de persoon uitte en hoe ze de persoon zagen.

Positieve interpretatie van negatieve emotie

Verrassende effecten werden gevonden wanneer gemaskerde gezichten negatieve emoties uitten. Personen met mondkapje die woede, verdriet of afkeer toonden, werden gezien als betrouwbaarder, sympathieker en minder afstandelijk dan mensen die geen gezichtsmasker droegen. Een positief gevolg kan zijn dat noodlijdende mensen die een gezichtsmasker dragen, eerder hulp van anderen krijgen wanneer dat nodig is.

Meer informatie

De onderzoekers:

Over het onderzoek naar de gevolgen van gezichtsmaskers voor emotieperceptie en sociale oordelen is gepubliceerd in het sociaalwetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Laatst gewijzigd:28 mei 2021 13:36
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 30 juni 2025

    Wetenschap Werkt | RuimBaan voor statushouders

    Statushouders hebben vaak genoeg kennis en kunde maar niet de geschikte diploma’s of praktische handvatten om in Nederland aan een geschikte vaste baan te komen. Bovendien spelen culturele verschillen en verwachtingen een grote rol bij zowel...

  • 17 juni 2025

    Het brein als blokkentoren

    Al decennialang probeert Monicque Lorist, hoogleraar cognitieve neuropsychologie, te ontrafelen hoe het menselijk brein werkt. Wat beïnvloedt ons denken? Wat gebeurt er als we moe zijn, of ouder worden? “Er is nog zo veel wat we niet weten. Vragen...

  • 16 juni 2025

    Wetenschap Werkt | Druk & Dwars

    Nogal wat kinderen vertonen energiek en eigenzinnig gedrag dat niet past bij de eisen van onze samenleving. Ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers willen daarom graag handvatten om ermee om te gaan, zonder gelijk het hulpverleningscircuit...