Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De Green Office, de Rijksuniversiteit Groningen en duurzaamheid

07 september 2020

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van deze tijd zonder toekomstige generaties de mogelijkheid te ontnemen in hun eigen behoeften te voorzien, en de transitie naar een duurzame samenleving wordt gezien als een belangrijke stap in de aanpak van de milieu- en maatschappelijke problemen van vandaag en morgen. Onderwijs is van essentieel belang voor een doeltreffende en succesvolle toepassing van duurzaamheid in ons dagelijks leven. Universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs spelen hierbij een belangrijke rol omdat ze niet alleen tot taak hebben kennis voort en over te brengen, maar ook toekomstige leiders moeten leren hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Tekst: Henrietta Doe, afdeling Communicatie, Rijksuniversiteit Groningen

Dat is precies wat de Green Office, de duurzaamheidsafdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, doet. Deze afdeling wil de RUG vergroenen en duurzaamheid wezenlijk deel laten uitmaken van de universiteit, door de universiteit te houden aan een verdergaande toepassing van de beginselen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. “We willen de groene agenda voor de universiteit uitstippelen,” aldus Dick Jager, programmamanager & projectleider Planet van de Green Office.

De Rijksuniversiteit Groningen vergroenen

De medewerkers van de Green Office lopen voorop met hun bijdrage aan de totstandkoming en toepassing van strategieën voor de bevordering van duurzaam gedrag en duurzame werkwijzen. Hun doel is het aanmoedigen van duurzame institutionele veranderingen, zoals met betrekking tot beleid en bedrijfsvoering op het gebied van aanbestedings-, onderzoeks- en onderwijsagenda’s, en vermindering van de koolstofvoetafdruk binnen de universiteit. De Green Office werkt ook aan klimaatvriendelijke initiatieven en projecten die medewerkers en studenten aansporen tot een duurzamere levensstijl. “Een van de belangrijkste aspecten van de Green Office is dat we streven naar duurzaamheid in al haar aspecten, dat wil zeggen een duurzaam milieu, een duurzame samenleving en duurzaam onderwijs,” aldus de Green Office.

Het Green Office team: Francine, Irene, Marijke, Dick en Iris.
Het Green Office team: Francine, Irene, Marijke, Dick en Iris.

Ambities

De Green Office heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt aan de Roadmap voor 2015-2020, een pakket ambities voor de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van duurzaamheid. Deze ambities zijn de drijvende kracht geweest achter de uitvoering van duurzaamheidsprojecten en -beleid binnen de Rijksuniversiteit Groningen. De Green Office werkt op dit moment, samen met andere afdelingen en de klankbordgroep Duurzaamheid, aan een nieuwe Roadmap voor 2021-2026.

Kennis delen

In het kader van het bevorderen van initiatieven op het gebied van duurzaamheid richten de klankbordgroep Duurzaamheid van de Rijksuniversiteit Groningen en andere relevante partners zich op het delen van kennis (d.w.z. medewerkers en studenten in contact brengen met en aansporen tot een duurzame levensstijl) en hebben ze een adviserende taak met betrekking tot de duurzaamheid van de universiteit via de Green Office, waar gevraagd en ongevraagd advies kan worden gegeven.

De RUG-duurzaamheidsambities, Roadmap 2015-2020
De RUG-duurzaamheidsambities, Roadmap 2015-2020

Universiteitsbrede duurzaamheidsprojecten van de Green Office

In het kader van het streven van de Green Office om de Rijksuniversiteit Groningen te vergroenen, worden studenten en medewerkers betrokken bij activiteiten en projecten op het gebied van duurzaamheid. Door middel van de hieronder genoemde projecten ondersteunt en bevordert de Green Office op doeltreffende en interactieve wijze initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

1. Keurmerk- en subsidieprogramma – Aan de RUG verbonden studentenverenigingen kunnen aan ons programma deelnemen door innovatieve ideeën aan te reiken over hoe ze hun verenigingen duurzamer kunnen maken, en daarvoor subsidie krijgen. Daarnaast worden hun inspanningen op milieugebied jaarlijks beoordeeld en kunnen ze een keurmerk voor hun prestaties krijgen.

2. Ambassadeursprogramma – Om studenten en medewerkers bij duurzaamheid te betrekken, heeft de Green Office een ambassadeursprogramma opgezet, waarbij inmiddels ongeveer 120 vrijwilligers zijn aangesloten. Het doel van de ambassadeurs is veranderingen binnen faculteiten teweeg te brengen, bewustzijn te verspreiden, activiteiten te organiseren en meer mensen binnen de universiteit aan te zetten tot het maken van duurzame keuzes.

3. Plasticvrije week – Een evenement dat volledig in het teken staat van het creëren van bewustzijn en het onderzoeken van manieren om het gebruik van plastic te beperken.

4. Living Lab – De Green Office werkt via de Living Lab samen met studenten aan academische projecten met betrekking tot duurzaamheid. Een win-winsituatie: de student kan binnen een ‘echte’ casus wetenschap bedrijven, en de Green Office krijgt advies dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Voorbeelden van uitgevoerde projecten zijn: de impact op het milieu van wegwerpbekers en herbruikbare mokken die op de universiteit worden gebruikt, en onderzoek naar hittestress in het Mercator-gebouw.

5. Online campagne – De online campagne #TheMoreTheGreener is op Wereldmilieudag (5 juni) door de Green Office Pint of Science NL en TJ Zawadski gelanceerd. Mensen werd gevraagd foto’s van zichzelf te nemen terwijl ze een bord vasthielden met daarop een milieuvriendelijke actie die ze (willen) ondernemen, en waarom ze dat (willen) doen. Het doel van de campagne was aantonen hoeveel mensen zich al inspannen om klimaatverandering aan te pakken. 29 milieuorganisaties namen aan onze campagne deel.

6. Green Maps – De zakelijk-reizenkaart stimuleert duurzaam reizen en maakt het medewerkers gemakkelijker het nieuwe reisbeleid van de universiteit op de kaart te volgen: in één oogopslag zie je welke bestemmingen binnen zes uur per trein bereikbaar zijn (groene stippen), en waarnaar je dus per trein moet reizen. Neem voor een gedrukte versie contact op met de Green Office.

7. Aanbestedingen voor diensten van externe partijen – Aangezien de Rijksuniversiteit Groningen externe partijen de mogelijkheid biedt diensten aan de universiteit te leveren, maakt de Green Office (als duurzaamheidsafdeling van de universiteit) zich sterk voor de duurzaamste diensten en geven ze, gevraagd en ongevraagd, advies in aanbestedingstrajecten voor drukwerk, catering, sanitaire diensten, transport en andere aanbestedingsdiensten.

De rol van universiteiten op het gebied van duurzaamheid

De maatschappij, tot slot, heeft bepaalde verwachtingen van universiteiten wat betreft hun bijdrage aan verduurzaming en de transitie naar een duurzamere en inclusievere maatschappij. De rol van universiteiten op het gebied van duurzaamheid (d.w.z. onderwijs, onderzoek, aanbesteding en andere academische initiatieven) is fundamenteel voor klimaatvriendelijke veranderingen van onze manier van leven. De Rijksuniversiteit Groningen en de Green Office streven ernaar hun middelen, netwerken, kennis en onafhankelijke positie in te zetten om de samenleving een stap verder richting duurzaamheid te brengen. De nieuwe Roadmap voor 2021-2026 onderstreept dat. “Alle aspecten van duurzaamheid liggen in het DNA van de universiteit besloten. De ambities dataangaande staan centraal in onze nieuwe Roadmap,” aldus de medewerkers van de Green Office.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:15 september 2022 12:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...