Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Eredoctoraten en rectoraatsoverdracht

13 juni 2019

Prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom hebben 14 juni beide een eredoctoraat van de RUG ontvangen. Deze academische plechtigheid was onderdeel van het 81e lustrum van de RUG. Tijdens de bijeenkomst droeg prof. dr. Elmer Sterken na acht jaar het rectoraat over aan de nieuwe Rector Magnificus van de RUG per 1 september: prof. dr. Cisca Wijmenga.

De feestelijke plechtigheid werd bijgewoond door honderden genodigden uit de Groningse academische gemeenschap en van andere universiteiten, maar ook door besturen van noordelijke instellingen, studenten- en studieverenigingen, medewerkers, (voormalig) rectoren, eredoctoren van de RUG, en andere Groningers.


Eredoctoraten

Philipp Blom

Philipp Blom
Philipp Blom

Dr. Philipp Blom (Hamburg, 1970) studeerde filosofie en judaïstiek in Wenen en Oxford, waar hij in 1997 promoveerde op Nietzsche. Sindsdien werkt Blom als vertaler, schrijver, editor en freelance-journalist. Zijn essays verschenen o.a. in The Independent, The Times Literary Supplement, Die Zeit en Vrij Nederland. Als kritische en internationale ‘public intellectual’ vertegenwoordigt Philipp Blom het belang van de geesteswetenschappen in de maatschappij en daarmee ook de waarden en ambities van de RUG.
Meer informatie.

Titia de Lange

Titia de Lange
Titia de Lange

Prof.dr. Titia de Lange (Rotterdam, 1955) is directeur van het Anderson Center for Cancer Research en hoofd van het Laboratory Cell Biology and Genetics aan Rockefeller University. De Lange heeft bijzonder grensverleggend wetenschappelijk werk verricht op het terrein van de verouderingsbiologie. Haar ontdekkingen hebben geleid tot fundamenteel inzicht in de wijze waarop cellen na elke celdeling in staat zijn hun genoom op intacte manier over te dragen aan dochtercellen.
Meer informatie.

Rector Magnificus

Cisca Wijmenga
Cisca Wijmenga

Programma 14 juni, 16.00 – 17.45 uur

  • Openingstoespraak door prof. dr. Elmer Sterken
  • Academische lezing door prof. dr. Cisca Wijmenga
  • Uitreiking eredoctoraten
  • Rectoraatsoverdracht
  • Acceptatierede door prof. dr. Cisca Wijmenga
  • Muzikale intermezzo’s door studentenorkesten Mira en Bragi

Elmer Sterken
Elmer Sterken

Elmer Sterken (Apeldoorn, 1961) studeerde econometrie in Groningen. Hij promoveerde in 1990 en bezet sinds 1996 de leerstoel monetaire economie aan de RUG. Van 2008 tot 2011 was Sterken decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. In 2011 volgde zijn benoeming tot Rector Magnificus van de RUG. Hij heeft zich sterk ingezet voor onderwijsvernieuwing, internationalisering en contacten met studenten. Hoogtepunten tijdens zijn rectoraat waren voor hem de viering van het 400-jarig bestaan van de RUG in 2014 en de toekenning van de Nobelprijs aan prof. dr. Ben Feringa in 2016. Sterken keert als hoogleraar terug naar de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Laatst gewijzigd:21 augustus 2023 11:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...