Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

30 jaar Talencentrum; 30 parels om trots op te zijn!

01 september 2018
30 parels

Dit jaar bestaat het Talencentrum 30 jaar, reden voor ons stil te staan bij alle successen die het Talencentrum in deze 30 jaar heeft bereikt. Om de week duiken we twee nieuwe parels op totdat we er 30 hebben bereikt. Lees met ons mee en zie wat het Talencentrum voor jou kan betekenen!


#20 Sinds 2016 bieden wij een opleiding tot docent NT2 aan. Inmiddels hebben vijftig cursisten de opleiding succesvol afgerond en zijn er velen aan de slag gegaan als docent NT2. Dit najaar start er weer een nieuwe ronde met twintig enthousiaste aankomende docenten. Nieuwsgierig? Bekijk de inhoud van de opleiding op onze website.

#19 Samen met acht andere universiteiten is het Talencentrum partner in het Europese project MAGICC. MAGICC biedt transnationale tools voor het integreren van: academische en professionele communicatievaardigheden; interculturele vaardigheden en de skills om een leven lang te leren; en competenties als onderdeel van een academisch profiel. Het project sluit aan bij het CEFR van de Raad van Europa en zorgt ervoor dat de meertalige en multiculturele profielen van studenten erkend kunnen worden. Ga naar de website van MAGICC voor meer informatie.

Parels 19-20
Parels 17-18

#18 Van Japan tot Egypte, Spanje en Italië; de diverse achtergronden van onze enthousiaste docenten Moderne Vreemde Talen zorgen voor een gevarieerd en kwalitatief hoog taalaanbod. De doeltaal is de voertaal tijdens de lessen, deze visie wordt door onze cursisten als zeer positief wordt ervaren.

#17 Onze Testing Unit neemt het hele jaar door taaltoetsen in 10 verschillende talen af voor studenten en onderzoekers die een verklaring van hun taalniveau nodig hebben. Sinds 2008 bieden wij ook de LCET (Language Centre English Test) aan waar jaarlijks gemiddeld 350 deelnemers aan meedoen. Door een frequente planning hebben de deelnemers snel resultaat. Ook kunnen zij feedback krijgen op hun resultaten en nemen wij het onderdeel spreken face-to-face af; unieke aspecten die onze toets veel meerwaarde geeft!

#16 Onze unieke combinatie van diensten maakt ons een one-stop shop voor bedrijfstrainingen. Wij ontwikkelen op-maat concepten specifiek toegespitst op de wensen van de klant. Hierdoor hebben wij een zeer breed en internationaal klantenbestand.

#15 Voor de cursussen Online Dutch zijn er 30 grammaticavideo’s ontwikkeld die al meer dan 70.000 keer zijn bekeken. Na gebleken succes worden deze video’s ook in onze reguliere cursussen gebruikt. Daarnaast zijn er 60 uitspraakvideo’s gemaakt met Nederlandse klanken die voor buitenlanders lastig zijn. Dat er behoefte aan is, is duidelijk. Inmiddels zijn ze namelijk meer dan 42.000 keer bekeken via ons Youtubekanaal!

Parels 15-16
Parels 13-14

#14 In opdracht van de opleiding Geneeskunde heeft het Talencentrum een assessment op Nederlands C1 niveau ontwikkeld. Dit omdat buitenlandse studenten minimaal C1 niveau moeten hebben om in te kunnen stromen in de Master. Zo helpen wij al enkele jaren vele studenten een stapje verder in hun opleiding!

#13 Wij leveren op alle vlakken een hoge kwaliteit. Dit blijkt uit een hoge tevredenheid onder zowel onze klanten als onze medewerkers. Ook zijn wij al jaren op rij houders van de keurmerken Blik Op Werk en Cedeo. Daarnaast staan onze docenten Engels regelmatig in de top-5 van best geëvalueerde colleges.

#12 Op onze website is een speciale portal terug te vinden over Academische Vaardigheden waar je beter leert schrijven en presenteren op academisch niveau. Met veel tips, video’s en zelfs een volledige handboek over Academische Communicatieve Vaardigheden is de portal drukbezocht.

#11 In het voorjaar van 2016 is de Facebookpagina Intercultural Communication gelanceerd die sindsdien 750 volgers en soms wel 13.600 viewers heeft. De pagina presenteert actuele artikelen in een altijd en overal toegankelijk socialmediajasje. Zo kan iedereen dit complexe en fascinerende vakgebied verder ontdekken.

Parel 11-12
Parels 9-10

#10 In 2011 is Café de las Lenguas opgericht door Jeroen van Engen en sindsdien is dit initiatief uitgegroeid tot een succesvol talencafé waar wekelijks maar liefst 40 tot 50 deelnemers op afkomen. In dit talencafé kun je op een informele manier je talen op peil houden, zo worden hier elke week onder andere Spaans, Frans, Duits, Engels, Italiaans, Arabisch en Chinees gesproken. Kom ook een keer langs op de donderdagavond!

#9 Binnen het Talencentrum zijn er 10 leerboeken Nederlands als tweede taal voor verschillende niveaus en een handboek Academic Writing voor Engels uitgebracht. De leermiddelen zijn vanuit de praktijk geschreven waarbij de studenten een actieve rol hebben gehad. De boeken zijn een groot succes en worden ook aan andere taalinstituten gebruikt, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Argentinië. Het beginnersboek Nederlands in Gang is zelfs al meer dan 100.000 keer verkocht!

#8 Wij zijn koploper in het gebruik van e-learning in taalonderwijs. Hierdoor volgen cursisten over de hele wereld onze taalcursussen. Sinds april 2015 bieden wij bijvoorbeeld Online Dutch aan op 6 verschillende niveaus, waar tot nu toe al 720 cursisten uit meer dan 75 verschillende landen aan mee hebben gedaan!

#7 Onze Vertaal- en Correctiedienst vertaalt meer dan 2 miljoen woorden per jaar. Zo corrigeerden zij bijvoorbeeld het volledige curriculum van Geneeskunde van meer dan 400.000 woorden. Elk woord wordt nog eens gecontroleerd door één van de drie vaste vertalers, een indrukwekkende prestatie!

Parel 7-8
Parel 5-6

#6 Ons aanbod is in de afgelopen 30 jaar flink uitgebreid. We hebben cursussen in maar liefst 14 talen, en elk jaar verwelkomen we meer dan 9.000 cursisten. Online komen daar nog eens meer dan 160.000 bij! Onze cursussen worden met gemiddeld een 8,5 geëvalueerd, en daar zijn we trots op!

#5 We verzorgen jaarlijks een populaire Summer School voor studenten en een Winter School voor beroepsbeoefenaars op het gebied van interculturele competentie – één van de tien belangrijkste competenties voor de werkvloer van 2020. Iets voor jou? Schrijf je nu in!

#4 Uit onderzoek blijkt dat 91,5% van alle schrijffouten zijn onder te verdelen in 20 soorten. Hierdoor geïnspireerd hebben wij de 20 meest gemaakte fouten in Engelse academische teksten door studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde geïdentificeerd. Nu markeren en coderen docenten een fout, zodat studenten hun fouten gaan herkennen en makkelijker kunnen voorkomen.

#3 Het Appetizer Programme van de Rijksuniversiteit Groningen, georganiseerd door het Talencentrum, loopt al vijftien jaar. Dit programma is speciaal opgezet voor studenten van de Universiteit van Osaka die hun academische schrijf- en presentatievaardigheden Engels willen verbeteren. Ook wordt er ingegaan op interculturele communicatie en belangrijke milieuvraagstukken.

Ons andere programma zit nu in het tweede jaar en is ontwikkeld voor studenten van de Communication University of China. Studenten uit Beijing studeren één jaar in Groningen en krijgen vanuit het Talencentrum cursussen om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren en kennis op te doen van Nederlandse cultuur en literatuur.

Parel 3 & 4
Parel 1-2

#2 De gratis online Introduction to Dutch MOOC heeft al heel veel cursisten op weg geholpen bij de beginselen van de Nederlandse taal. Drie keer per jaar wordt de MOOC aangeboden, kijk hier voor meer informatie.

#1 Ons Youtubekanaal wordt ontzettend goed bekeken! Ook benieuwd? Hier zijn bijvoorbeeld uitspraakvideo’s, testimonials en grammaticavideo’s te vinden om te gebruiken bij het leren van een nieuwe taal.

Laatst gewijzigd:27 september 2018 08:48

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...