Olympic Fun Facts: elke dag een nieuw RUG-weetje

09 februari 2018
  • Fun Fact 10 (18 februari): Het thuisvoordeel bij schaatsen

De 500 meter voor vrouwen lijkt uit te draaien op een duel tussen de Japanse Nao Kodaira en Shwang Wa Lee uit het organiserende land Zuid-Korea. Bij veel sporten is wetenschappelijk aangetoond dat sprake is van thuisvoordeel. Kan Lee daar vandaag van profiteren bij het schaatsen? Onderzoek van hoogleraar sporteconomie Ruud Koning geeft haar weinig hoop. Thuisvoordeel speelt bij schaatsen een relatief kleine rol, constateerde hij. Het verschil in individuele capaciteiten en de ijsbanen is belangrijker.

• Fun Fact 9 (17 februari): Nederland scoort goed

Een rustdag voor de schaatsers. Vandaag dus geen nieuwe schaatssuccessen voor Nederland. Dat biedt ons even de tijd om te genieten van die heerlijke medaillespiegel. Ons land prijkt ook in de top van diverse wetenschappelijke lijstjes. In de Quality of Nationality Index, ontwikkeld door RUG-hoogleraar Dimitry Kochenov, staat de Nederlandse nationaliteit wereldwijd op plek 8. De index meet de kwaliteit van alle nationaliteiten in de wereld en is gebaseerd op factoren zoals vrede, stabiliteit en de vrijheid om te reizen.

• Fun Fact 8 (16 februari): Olympische Wall of Fame

Tot nu hebben ongeveer 50 studenten van de RUG meegedaan aan de Olympische Spelen. Zij worden geëerd met fraaie foto’s op de Olympische Wand in het Sportcentrum van de RUG en Hanzehogeschool. Nieuwsgierig? De namen van de studerende topsporters zijn ook te vinden op onze website!

• Fun Fact 7 (15 februari): De taak van Sven Kramer

Vandaag strijden Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen om Olympisch goud op de 10 kilometer, de krachtmeting waar heel schaatsminnend Nederland al maanden naar uitkijkt. De sleutel voor succes ligt in een taakgerichte mindset, schrijft RUG-alumnus en sportpsycholoog Mark Schuls op de website van ons Sport Science Institute Groningen.

• Fun Fact 6 (14 februari): Valentijnsdag
Samen sporten blijkt een ideale date. Onze ACLO biedt meer dan 85 sporten aan, waaronder ook Olympische sporten als skiën, snowboarden, schaatsen en ijshockey.
  • Fun Fact 5 (13 februari): Schaatscollege

Vandaag schaatsen de mannen de 1.500 meter. Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars legde in december ‘17 uit wat voor tijd er geschaatst moest worden door de mannen om zich op de 1.500 meter voor deze Winterspelen te plaatsen. Zijn colleges komen voort uit recent onderzoek van RUG-studenten.

• Fun Fact 4 (12 februari): Op zoek naar de nieuwe Ireen Wüst

Vanmiddag komt Olympisch kampioene Ireen Wüst in actie op de 1.500 meter. Hoe zit het met de opvolging van deze schaatskoningin? Universitair docent Marije Elferink-Gemser doet onderzoek naar talentherkenning en -ontwikkeling bij jeugdsporters. Ze bestudeerde onlangs de manier waarop jonge schaatsers hun vaardigheden op de 1.500 meter ontwikkelen. Zie ook het interview met promovenda Inge Stoter over de beste strategie voor het koningsnummer van het schaatsen.

• Fun Fact 3 (11 februari): ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet

Zondagochtend begint de gouden missie van Sven Kramer. Op de 5 kilometer begint hij zijn jacht op drie gouden medailles. Hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen liet in de Volkskrant zijn licht schijnen over de druk die Kramer zichzelf oplegt. Die druk zal hem alleen maar inspireren, stelt Van Yperen. Zie ook zijn interview in ons Magazine: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet.’

• Fun fact 2 (10 februari): ‘Schaatsen is eigenlijk een hele rare sport’

Een belangrijke dag voor Ireen Wüst. Vandaag hoopt zij op de 3.000 meter ook haar vierde deelname aan de Olympische Spelen te bekronen met goud. Bewegingswetenschapper Bert Otten deed vier jaar geleden onderzoek naar de schaatstechniek van Wüst. Met behulp van een schaatspak vol sensoren bracht hij details aan het licht die haar coaches eerder niet hadden gezien. Bekijk de video.

• Fun fact 1 (9 februari): RUG-economen voorspellen vijf keer goud voor Nederland

De Olympisch Spelen in PyeongChang zijn vandaag geopend. RUG-economen voorspellen dat Nederland 18 medailles gaat halen: vijf keer goud, zes keer zilver en zeven keer brons. Lees meer over hun voorspelling, die werd gepubliceerd in economenvakblad Economisch Statistische Berichten.

Sven Kramer. Bron: Nationale Beeldbank
Laatst gewijzigd:16 februari 2018 16:44