Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kwaliteit van nationaliteit in kaart gebracht

‘Passport Professor’ Dimitry Kochenov presenteert tweede editie van de Quality of Nationality Index
06 oktober 2017

Op woensdag 20 september heeft Prof. Dimitry Kochenov, Adjunct Hoogleraar Europees Constitutioneel Recht, de tweede editie van de Quality of Nationality Index (QNI) gepresenteerd. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met Henley and Partners, een wereldwijd toonaangevend advocatenkantoor op het gebied van burgerschap. De presentatie in het Tate Modern in Londen trok toonaangevende spelers en verslaggevers uit de wereld van investment migration.

Kwaliteit van nationaliteit in kaart gebracht

De QNI meet de kwaliteit van alle nationaliteiten ter wereld. Het Duitse burgerschap prijkt bovenaan de lijst, Afghanistan eindigt onderaan. Nederland staat binnen de top tien, op de achtste plaats. De index is gebaseerd op interne factoren zoals vrede en stabiliteit en externe factoren zoals de vrijheid om te reizen. De presentatie kreeg veel internationale media-aandacht, onder meer van The Daily Mail, Die Welt en Kommersant Daily.

Geïnteresseerd in de kwaliteit van burgerschap over de grens? Alle data van de QNI zijn gevisualiseerd op een interactieve website. De site is volgens Kochenov bedoeld voor mensen die overwegen hun nationaliteit te wijzigen en geïnteresseerd zijn kwaliteit van hun toekomstige paspoort. De index, ontworpen met de hulp van Dr Chris Kälin van Henley and Partners, is tot stand gekomen met de hulp van Justin Lindeboom van de afdeling Economisch en Europees Recht en Elena Basheska, een voormalige PhD student.

Brits burgerschap onder druk door Brexit

Kochenov: ‘Eerder onderzoek richtte zich vooral op de vergelijking tussen staten, niet de nationaliteiten. Samen met Henley and Partners heb ik de kwaliteit van nationaliteiten in kaart gebracht.’ De uitkomsten geven een aantal verrassingen: ‘Er bestaan enorme verschillen tussen de best presterende nationaliteiten en de onderlaag, die haast onoverbrugbaar lijken. De QNI laat bovendien zien dat de economische prestaties van een land niet hoeven te resulteren in een betere kwaliteit van het burgerschap. Een grote stijger is Colombia, dat maar liefst 48 plaatsen klimt op de lijst. De QNI laat ook zien waarom dit gebeurt.’


De kwaliteit van het Britse burgerschap staat volgens Kochenov onder druk vanwege de naderende Brexit. ‘In het geval van een “harde” Brexit keldert de kwaliteit van Britse paspoort vanwege het wegvallen van veel rechten die Britten nu wel genieten als EU-burgers, zoals het recht om te werken en wonen in alle 27 EU-lidstaten. Vergelijkbare dalingen zie je alleen bij bijvoorbeeld de Syrische of Libische nationaliteiten, waarbij de daling uiteraard te wijten valt aan de oorlogssituatie. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat deze nationaliteiten al vaak relatief laag op de lijst staan.’

Meer informatie

Interview met Kochenov door Investment Migration Insider

Prof. Dimitry Kochenov in het Tate Modern
Prof. Dimitry Kochenov in het Tate Modern
Laatst gewijzigd:09 oktober 2017 14:17

Meer nieuws