Onderzoek RUG: extra bevoegdheden tot aanpak woningoverlast beperkt effectief
In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid, onderzoek gedaan naar de aanpak van malafide pandeigenaren met behulp van de Wet versterking handhaving van de Woningwet. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat burgemeesters in Nederland steeds vaker panden sluiten waar drugs zijn aangetroffen of verhandeld, blijkt ook dat veel van de mogelijkheden om overlast aan te pakken nog te weinig worden ingezet.
Verkeerd gebruik dan wel verwaarlozing van woningen en andersoortige gebouwen kan met de recent aangepaste Woningwet, Opiumwet, Huisvestingswet sneller en efficiënter worden bestreden.
Vraag naar nieuwe handhavingsinstrumenten
Gemeentebesturen hebben lange tijd aangedrongen op de introductie van nieuwe handhavingsinstrumenten. De beschikbare instrumenten zouden namelijk tekortschieten om door huisjesmelkers en andere malafide pandeigenaren veroorzaakte problemen te kunnen bestrijden.
De Wet Versterking handhavingsinstrumentarium Woningwet uit 2015 voorziet onder meer in een herziening van de sluitingsbevoegdheid, de introductie van een bestuurlijke boete en een bevoegdheid tot beheerovername.
Juridische en bestuurlijke horden
Het door de RUG uitgevoerde onderzoek toont hoe de wet in de praktijk door gemeentebesturen wordt toegepast. De resultaten laten zien dat de wet een positief effect heeft gehad op de handhaafbaarheid van de Woningwet en de aanpak van malafide pandeigenaren. Tegelijkertijd zijn er nog voldoende juridische en bestuurlijke horden te nemen.
‘Deze horden bevinden zich vooral op het vlak van kennis over de beschikbare handhavingsinstrumenten’, zeggen de onderzoekers. ‘Het onderzoek laat zien dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van de beschikbare mogelijkheden. Zo wordt de boete bevoegdheid nog maar mondjesmaat ingezet. Met dit onderzoek en onze publicatie hopen wij gemeentebesturen bruikbare handvaten te kunnen bieden om overlast nog effectiever aan te pakken’.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 18 januari 2024 13:55 |
Meer nieuws
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...
-
22 april 2025
Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?
Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...
-
15 april 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’