Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG scoort in Keuzegids met maar liefst 18 topmasters

28 februari 2017
Keuzegids: 18 topmasters bij RUG

In de nieuwe editie van de Keuzegids Masters krijgen 18 opleidingen van de RUG het label Topopleiding. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het er nog 9 waren. De master Nanoscience van de RUG staat voor het vijfde jaar achtereen in de top drie van beste universitaire masteropleidingen in Nederland, zo blijkt uit de Keuzegids Masters 2017.

Uitdagend en goed georganiseerd

‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad,’ schrijft de Keuzegids. ‘De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd.’ Van de brede, klassieke universiteiten staat de RUG in totaal als tweede gerangschikt.

18 Topopleidingen

In de gids zijn beschrijvingen opgenomen van de masteropleidingen in Nederland. Bij de meeste masters wordt bovendien met punten een kwaliteitsoordeel gegeven. Sommige studies zijn zo goed dat ze het label Topopleiding krijgen - bij een score van 76 punten of meer. Landelijk kregen 142 masteropleidingen het label Topopleiding. Van de masteropleidingen van de RUG mogen zich 18 topopleiding noemen. Het gaat om:

 • Applied Physics
 • Artificial Intelligence
 • Astronomy
 • Behavioural and Cognitive Neurosciences (research)
 • Econometrics Operations Research and Actuarial Studies
 • Economics and Business (research)
 • European Studies
 • Human Movement Sciences
 • International law and the law of international organizations (aan de RUG: de track Public International Law en de track International Human Rights Law)
 • Marketing
 • Rechtswetenschappelijk Onderzoek (research)
 • Mathematics
 • Medical Pharmaceutical Sciences
 • Nanoscience
 • Philosophy (research)
 • Population Studies
 • Taalwetenschappen (research)
 • Theologie en Religiewetenschappen (research)

Naast de topmasters zijn ook nog 9 andere masteropleidingen van de RUG eerste in hun categorie. Het gaat om Lerarenopleiding talen, Archeologie, Archeologie (research), Economics, Clinical and Psychosocial Epidemiology (research), Farmacie, Supply Chain Management, Spatial Sciences (research), Tandheelkunde. In de Masterweek, van 20-24 maart, organiseren de masteropleidingen op verschillende dagen een mastervoorlichting.

Nanoscience

Vanaf 2013 behoort Nanoscience volgens de Keuzegids al tot de allerbeste universitaire masters in Nederland. Met nanoscience werken wetenschappers met moleculen op de kleinst mogelijke schaal. Zo ontwikkelde Ben Feringa de nanocar, een op licht aangedreven moleculaire motor, waarvoor hij in december 2016 de Nobelprijs voor scheikunde ontving.

In de Keuzegids worden alle Nederlandse masteropleidingen kort beschreven. Bij de meeste wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordelen en het oordeel van keurmerkinstantie NVAO.

Meer informatie

Feringa's Nobelprijswinnende nanocar, ontwikkeld met nanotechnologie
Feringa's Nobelprijswinnende nanocar, ontwikkeld met nanotechnologie
Laatst gewijzigd:01 maart 2017 15:42

Meer nieuws