Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Femke Stock wint Mallinckrodt prijs 2015

05 september 2016

Sinds 1935 reikt de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG elke tien jaar de Mallinckrodt prijs uit. De prijs wordt elke tien jaar toegekend aan het meest originele proefschrift in de Theologie en Religiewetenschappen in Nederland. De Mallinkrodtprijs van 2015 is tijdens de Opening van het Academisch jaar van de RUG in de Martinikerk uitgereikt aan oud RUG-promovenda Femke Stock voor haar proefschrift Speaking of home. Home and Identity in the multivoiced narratives of descendants of Moroccan and Turkish migrants in the Netherlands .

Levensverhalen van Marokkaanse en Turkse Nederlanders

Dr. femke Stok ontvangt Mallinckrodt prijs
Dr. femke Stok ontvangt Mallinckrodt prijs

Femke Stok promoveerde in september 2014 cum laude aan de RUG op haar onderzoek naar levensverhalen van Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Zij liet een groep Marokkaanse en Turkse Nederlanders aan het woord, waar volgens haar veel óver, maar nauwelijks méé gepraat wordt. ‘Deze mensen worden voortdurend langs de meetlat gelegd: zijn ze hier wel ‘thuis’ genoeg? Thuisvoelen wordt een soort vereiste om als geïntegreerd te gelden. Maar uit de verhalen die ik hoor, gaan ze zich juist door die scepsis minder thuis voelen. Mensen vinden het belangrijk hoe er over hen gedacht wordt in Nederland – vaak hoopten ze dat ik in mijn boek zou gaan vertellen ‘hoe wij écht zijn’.’ Omdat thuisgevoelens ook vanuit antropologisch en psychologisch oogpunt interessant zijn, besloot Stock op zoek te gaan naar de verhalen van nakomelingen van migranten: stedelingen en plattelanders, hoog- en laagopgeleid, al dan niet werkend, mannen en vrouwen. De manier waarop de geïnterviewden over een complex begrip als ‘thuis’ praten, biedt volgens haar inzicht in hun identiteit. In haar proefschrift bespreekt ze sociale relaties en eigenheid, landen en huizen, discriminatie, familie en islam, en laat ze zien hoe zulke thema’s samenkomen in persoonlijke verhalen.

In een video vertelt Femke meer over haar onderzoek.

Femke Stock

Femke Stock (Berlijn, 1981) studeerde Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze voltooide de researchmaster Religious Symbols and Traditions en verrichtte haar promotieonderzoek aan de Graduate School of Theology and Religious Studies, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Op 11 september 2014 promoveerde ze cum laude op haar onderzoek naar levensverhalen van Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Ze is nu werkzaam als geestelijk verzorger in het VU medisch centrum.

Mallinkrodt prijs

De Mallinkrodtprijs is in 1925 ingesteld door de nabestaanden van professor Willem Mallinkrodt die van 1902 tot 1915 als kerkelijk hoogleraar aangesteld was aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. De prijs wordt elke tien jaar uitgereikt aan de schrijver van het meest originele proefschrift in de Theologie en Religiewetenschappen, verdedigd aan een Nederlandse openbare universiteit. De beoordeling vindt plaats door de hoogleraren verbonden aan deze faculteit.

Voorgaande winnaars

1935 dr. K.H. Miskotte
1945 dr. W.C. van Unnik
1955 dr. D.J. Hoens
1965 dr. G.H.M. Posthumus Meyes
1975 dr. H.W. de Knijff
1985 dr. L.J. van den Brom
1995 prof.dr. E. Talstra
2005 dr. G. Jensma

Laatst gewijzigd:13 september 2016 14:47
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 07 december 2017

  Bijzonder Hoogleraar Henk van den Belt benoemd tot UHD Theologiegeschiedenis

  Het bestuur van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft bijzonder hoogleraar Henk van den Belt met ingang van 1 september 2017 benoemd tot Universitair hoofddocent Theologiegeschiedenis (Associate...

 • 28 november 2017

  Ridderlijke orden in Nederland: van kruisvaart naar weldadigheid

  Ridderlijke orden spreken al eeuwen tot de verbeelding. Deze eens machtige organisaties, die tijdens de kruistochten streden tegen de overheersing van het Heilige Land door de moslims, bestaan nog altijd. Toch trekken deze ridders en dames nu niet meer...

 • 20 november 2017

  Video: Religie en geweld

  In dit tweede deel van de videoreeks Mythbusting Religion & Conflict spreekt dr. Joram Tarusarira met Naomi O’Leary over religie, geweld en vrede. Joram Tarusarira werkt bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap als assistent professor...