Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

David de Geest in Wallstreet Journal: Don’t offer big benefits until your company turns three

29 januari 2016
Wall Street Journal

Dr. David de Geest of the department of HRM&OB of our Faculty featured in the Wall Street Journal this week:

-------

Don’t Offer Big Benefits Until Your Company Turns Three
Startups that offer generous perks earlier than that have a higher chance of going under
By Rachel Emma Silverman

-------

There's a high incidence of failure of start ups. DeGeest and his colleagues tracked 1100 technology start-ups over a period of seven years and found that implementing 'motivation-enhancing human resource practices' in the first three years, such as bonuses, stock options and group healthcare programs, decreased the chances of the company surviving dramatically.
The researchers found that startups offering motivation enhancing research practices in the first three years have a survival rate of roughly 20%, while startups that do not offer these practices have a survival rate of roughly 55%.

Journal of Management
The article in the Wall Street Journal is based on the publication of Degeest and Ernest O'Boyle of the University of Iowa in the Journal of Management: The Benefits of Benefits. A Dynamic Approach to Motivation-Enhancing Human Resource Practices and Entrepreneurial Survival.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 15:04

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...