Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Spinoza premie voor Cisca Wijmenga

12 juni 2015
Prof. Cisca Wijmenga
Prof. Cisca Wijmenga

NWO-Spinozapremies voor René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart en Cisca Wijmenga

12 juni 2015

NWO kent dit jaar Spinozapremies toe aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers. Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en geneticus Cisca Wijmenga ontvangen op 14 september ieder 2,5 miljoen euro voor verder wetenschappelijk onderzoek. Dat maakte NWO-voorzitter Jos Engelen vandaag bekend. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland.

De vier Spinoza-laureaten van 2015 zijn respectievelijk verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschappers kunnen worden voorgedragen voor de NWO-Spinozapremie. Een internationale commissie selecteert vervolgens de beste onderzoekers op basis van internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit, aantrekkingskracht op jonge onderzoekers en kennisbenutting en -overdracht. De NWO-Spinozapremie bestaat sinds 1995. Inclusief de nieuwe laureaten telt Nederland nu 77 NWO-Spinozalaureaten.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vind plaats op maandag 14 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking zullen de laureaten vertellen wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Meer over haar werk aan coeliakie and deze prijs

Over haar werk http://www.rug.nl/research/genetics/staff/cisca-wijmenga

Zie ook de volgende aandacht in het media:

http://nos.nl/artikel/2040999-winnaars-spinozapremies-bekendgemaakt.html ((NOS journaal 12 juni, 3 minuten, beeld en geluid)

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2041020-artikel.html?title=ik-vind-het-een-ontzettende-erkenning-voor-mijn-werk (beeld en geluid)

http://www.nu.nl/wetenschap/4067607/spinozaprijs-statisticus-en-chemicus.html (ANP)

http://www.kennislink.nl/publicaties/vier-spinozawinnaars-voor-2015

http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/16/2015-06-12, Radio interview in Het Oog op Morgen: instellen "NOS-Met Het Oog Op Morgen" en datum 12 juni 2015; interview begint bij 25:30 min en eindigt bij 36:40 min

https://www.youtube.com/watch?v=lGW-FvKPrkc, interview in Dutch with English subtitles (3:35 mins)

Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=8FVGmr9WLA8 (only in Dutch; 4:25 mins)

Interview in Medisch Contact by Lieke de Kwant (in Dutch), 25 June 2015

Laatst gewijzigd:30 november 2015 13:58
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...