Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Spinoza premie voor Cisca Wijmenga

12 juni 2015
Prof. Cisca Wijmenga
Prof. Cisca Wijmenga

NWO-Spinozapremies voor René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart en Cisca Wijmenga

12 juni 2015

NWO kent dit jaar Spinozapremies toe aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers. Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en geneticus Cisca Wijmenga ontvangen op 14 september ieder 2,5 miljoen euro voor verder wetenschappelijk onderzoek. Dat maakte NWO-voorzitter Jos Engelen vandaag bekend. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland.

De vier Spinoza-laureaten van 2015 zijn respectievelijk verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschappers kunnen worden voorgedragen voor de NWO-Spinozapremie. Een internationale commissie selecteert vervolgens de beste onderzoekers op basis van internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit, aantrekkingskracht op jonge onderzoekers en kennisbenutting en -overdracht. De NWO-Spinozapremie bestaat sinds 1995. Inclusief de nieuwe laureaten telt Nederland nu 77 NWO-Spinozalaureaten.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vind plaats op maandag 14 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking zullen de laureaten vertellen wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Meer over haar werk aan coeliakie and deze prijs

Over haar werk http://www.rug.nl/research/genetics/staff/cisca-wijmenga

Zie ook de volgende aandacht in het media:

http://nos.nl/artikel/2040999-winnaars-spinozapremies-bekendgemaakt.html ((NOS journaal 12 juni, 3 minuten, beeld en geluid)

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2041020-artikel.html?title=ik-vind-het-een-ontzettende-erkenning-voor-mijn-werk (beeld en geluid)

http://www.nu.nl/wetenschap/4067607/spinozaprijs-statisticus-en-chemicus.html (ANP)

http://www.kennislink.nl/publicaties/vier-spinozawinnaars-voor-2015

http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/16/2015-06-12, Radio interview in Het Oog op Morgen: instellen "NOS-Met Het Oog Op Morgen" en datum 12 juni 2015; interview begint bij 25:30 min en eindigt bij 36:40 min

https://www.youtube.com/watch?v=lGW-FvKPrkc, interview in Dutch with English subtitles (3:35 mins)

Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=8FVGmr9WLA8 (only in Dutch; 4:25 mins)

Interview in Medisch Contact by Lieke de Kwant (in Dutch), 25 June 2015

Laatst gewijzigd:30 november 2015 13:58
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...