Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Edward van 't Slot benoemd tot Bijzonder Hoogleraar

Leerstoel Systematische Theologie en Kerk in de 21e eeuw
22 september 2014

Edward van 't Slot is per 1 september 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Systematische Theologie en Kerk in de 21e eeuw vanuit de Confessionele Vereniging (CV). Daarvoor was hij al twee jaar als fellow verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG, eveneens vanwege het Leerstoelenfonds van de Confessionele Vereniging.

De CV is een ‘klassieke’ beweging binnen de PKN: inhoudelijk geworteld in de orthodoxie, maar altijd open voor nieuwe woorden en nieuwe vormen om oog te houden voor hen die al lang niet meer aan religie doen. De beweging bestaat dit jaar 150 jaar. De CV heeft al meer dan 100 jaar een leerstoelfonds, maar dit is de eerste keer dat een bijzonder hoogleraar wordt benoemd; een historische gebeurtenis dus.

Prof. dr. Edward van 't Slot
Prof. dr. Edward van 't Slot

Dietrich Bonhoeffer

In 2010 promoveerde Edward van 't Slot cum laude aan de PThU op het proefschrift Openbaringspositivisme: Bonhoeffers kritiek op Barths actualistische geloofsbegrip. Sinds 2012 is hij voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van de International Bonhoeffer Society. Dietrich Bonhoeffer speelt bij zijn leeropdracht aan de RUG bijna vanzelfsprekend weer een rol. Prof.dr. Van 't Slot: ‘De faculteit focust in haar programma’s op de interactie tussen religie en cultuur. Bonhoeffer had veel aandacht voor een aanverwante vraag: hoe kan, en moet, de kerk veranderen in een cultuur van een ‘mondig geworden’ wereld, waarin kerk steeds meer een marginaal verschijnsel is geworden? Als systematicus, en als CV-er, vind ik dat nog steeds een machtig interessante vraag. Ook de meer ‘confessionele’ richtingen kunnen inmiddels niet meer om die vraag heen. Aan de hand van, bijvoorbeeld, Bonhoeffer wil ik nadenken over wat ‘kerk’ in 21e-eeuwse omstandigheden kan, of moet, zijn.’

Systematische theologie

‘De systematische theologie analyseert menselijk spreken over God. Dat kan met het oog op het verbeteren van het geloofsmatige vertoog waarin je jezelf beweegt, maar het is cruciaal hierbij een filosofische distantie in acht te nemen, en ook te leren van bijvoorbeeld de filosofie. En een theoloog heeft natuurlijk ook altijd vragen bij culturele trends. Hoe verwoord je die? Tegelijkertijd ben ik predikant in Zwolle en ik ervaar dat het hoogleraarschap mijn predikantschap verrijkt en extra energie geeft. Ik vind het prettig om ook als wetenschapper naar het predikantschap te kijken. En andersom beïnvloeden de vragen van de predikant natuurlijk ook wat ik aan de universiteit doe.’

Prettig

‘Het college van bijzonder hoogleraren is in 2012 met open armen ontvangen en dat werkt erg prettig. Ik voel me hier thuis en opgenomen, ook al ben ik er niet heel vaak. En er is hier een uitstekende bibliotheek en leuk contact met de studenten. De afgelopen twee jaar heb ik mij als fellow vooral beziggehouden met publiceren. Met mijn aanstelling als bijzonder hoogleraar blijf ik research doen maar kan ik me, hopelijk samen met enige promovendi, meer richten op mijn leeropdracht, op deze vragen rondom de kerk. Ook kom ik meer toe aan aanwezig zijn in Groningen, aan contact met studenten, misschien ook door af en toe eens een keuzevak aan te bieden. Daar heb ik veel zin in.’

Laatst gewijzigd:25 september 2014 16:43
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder nieuwe bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie

  Per 1 januari 2019 is Jeroen de Ridder benoemd als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie. De leerstoel is een samenwerking tussen de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en Stichting voor Christelijke Filosofie.

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...