Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emeritus hoogleraar Wil Konings overleden

09 juli 2014

Op zaterdag 5 juli is Wil Konings, emeritus hoogleraar moleculaire microbiologie, overleden. Prof.dr. W.N. Konings (1937) was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1980 tot 2002. Hij was van 1971 tot zijn emeritaat in 2002 de inspirerende leider van de onderzoeksgroep Moleculaire Microbiologie. In 1997 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Konings is tevens richtinggevend geweest voor het onderzoeksinstituut Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute; niet alleen als prominent wetenschapper maar ook als mede-oprichter en bestuursvoorzitter.

In memoriam prof.dr. Wilhelmus Nicolaas Konings (1937-2014)

door Arnold Driessen, hoogleraar Moleculaire Microbiologie, en Bert Poolman, hoogleraar Biochemie

Hoogleraarsportret Prof.dr. Wil Konings
Hoogleraarsportret Prof.dr. Wil Konings

Wil Konings was een innemende en markante persoonlijkheid die vanaf het midden van de jaren zeventig een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de microbiologie en in het bijzonder het gebied van de membraanbiologie. Hij was een zeer getalenteerd onderzoeker met internationale faam en een statuur die past in de rijke traditie van de Nederlandse microbiologie. Hij had uitgesproken ideeën over zijn vakgebied en was compromisloos in het behartigen van het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Konings stond voor kwaliteit en had een enorme intuïtie voor talent. Hij is van onschatbare waarde geweest voor de opleiding en ontwikkeling van een groot aantal studenten, promovendi en postdocs. Wij zullen hem herinneren als een belangrijk, veelzijdig en bevlogen wetenschapper die veel jonge onderzoekers heeft geïnspireerd.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.