Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Iris Vis: ‘Overstap naar grootschalig gebruik van LNG gouden kans voor Nederland’ (video)

28 november 2013
Iris Vis
Iris Vis

Om een brede acceptatie van milieuvriendelijkere brandstoffen zoals (bio)LNG mogelijk te maken, is een nieuw distributienetwerk nodig. Daarbij gaan vraag en aanbod hand in hand. De ontwikkelde faciliteiten kunnen de positie van Nederland als transportland en LNG-distributeur versterken. Bovendien is de verworven logistieke kennis een uitstekend exportproduct. Dat zegt Iris Vis, hoogleraar Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vis is projectleider van het Dinalog-project ‘Design of LNG networks’, een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven en het bedrijfsleven die erop is gericht de toepassing van LNG als transportbrandstof in Nederland op gang te brengen. ‘De ontwikkeling van een distributienetwerk voor LNG is potentieel een gouden kans voor Nederland om een hoofdrol te blijven spelen in de gasdistributie. LNG is bijvoorbeeld een van de brandstoffen die het mogelijk maken om aan de strenge emissie-eisen te voldoen die in 2015 gaan gelden voor zeeschepen.’

Logistieke uitdaging

LNG staat steeds meer in de belangstelling. Het is een relatief schone brandstof die, anders dan gas, in tankers en schepen kan worden vervoerd. Logistiek gezien zijn er nog uitdagingen, mede omdat er nog nauwelijks een distributienetwerk is van bunkerterminals en tankstations. Daardoor kan het nu nog zo zijn dat een tankauto achter een binnenvaartschip aanrijdt om het onderweg van LNG te voorzien.

Kip of ei-probleem

Om die problemen het hoofd te bieden, slaan producenten en gebruikers van LNG de handen ineen. Vis: ‘Het is een “kip of ei-probleem”. De transporteurs wachten op de tankstations en omgekeerd. Daarom zitten we om tafel met een kopgroep van infrastructuuraanbieders zoals Gasunie, Vopak en GDF Suez, faciliterende partijen als Groningen Seaports, en logistiek dienstverleners zoals Jan de Rijk Logistics en Intermodal Solutions.’

Blauwdruk

Het Dinalog-project ‘Design of LNG networks’ is gericht op de logistieke aspecten rondom de distributie en transport van (bio)LNG. ‘De betrokken partijen proberen tools te ontwikkelen die kunnen helpen bij investerings- en infrastructurele beslissingen en bij economische- en marktanalyses. Daarnaast wordt gewerkt aan een blauwdruk van de distributieketen van LNG, om op die manier een beeld te krijgen van mogelijke (korte en lange termijn) locaties voor bijvoorbeeld (mobiele) tankstations en bunkerfaciliteiten. Zo kan worden voorspeld hoe de vraag zich zal ontwikkelen, en hoe en waar je de brandstof het beste kunt aanbieden.’

Economische impuls

De transitie naar LNG betekent hoe dan ook een stevige economische impuls, stelt Vis. ‘Vrachtschepen en -auto’s moeten worden omgebouwd of vervangen, en er zijn investeringen nodig in tankstations en terminals. In de zogeheten Green Deal zijn duidelijke afspraken gemaakt voor de komende jaren: vijftig zeeschepen en vijf binnenvaartschepen zullen op LNG gaan varen en vijfhonderd vrachtauto’s zullen straks op LNG rondrijden.’

Prof.dr. Iris Vis is hoogleraar Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:06 februari 2018 13:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...