Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

App voor onderzoek naar groente- en fruitconsumptie

Onderzoekers GMW ontwikkelen met Groente en Fruit hAPP één van de eerste onderzoeksapps binnen RUG
01 november 2013
Groente en Fruit hAPP
Groente en Fruit hAPP

Groente en fruit: we weten allemaal dat het goed voor ons is. Toch eet lang niet iedereen voldoende groente en fruit. De afdeling Sociale Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een app ontwikkeld om mensen te ondersteunen in hun groente-en fruitconsumptie: de Groente en Fruit hAPP. Via de app kunnen deelnemers persoonlijk advies krijgen, recepten bekijken en een actieplan opstellen. Daarnaast kunnen er maandelijks vragenlijsten afgenomen worden.

Informatie op maat

De app is onderdeel van het onderzoek naar gezondheidsinformatie en voorlichting over groente- en fruitconsumptie van promovenda Sarah Elbert. De app kan via tekstberichten en geluidsfragmenten informatie op maat geven aan deelnemers op basis van vragenlijsten over de individuele groente- en fruitconsumptie. Na zes maanden worden de deelnemers opnieuw ondervraagd over hun individuele groente-en fruitconsumptie. Op basis hiervan wordt het gebruik van de app getest.

Onderzoeksapp

Het bouwen van de app gebeurde door de Instrumentatiedienst van de faculteit GMW. Deze afdeling geeft technische ondersteuning aan onderzoekers van de faculteit op het gebied van experimenten, vragenlijsten en observaties. Met de Groente en Fruit hAPP heeft de dienst één van de eerste mobiele onderzoeksapps binnen de universiteit opgeleverd. Naar verwachting zullen er de komende tijd meer apps voor onderzoeksdoeleinden worden ontwikkeld.

De app kan worden gebruikt door iedereen van 16 jaar of ouder die in Nederland woont en die het niet (helemaal) lukt om voldoende groente en fruit te eten. Deelnemers kunnen zich tot eind november aanmelden. De Groente en Fruit hAPP is alleen voor Android beschikbaar en verkrijgbaar via Google Playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.nl.rug.groentefruithapp

Meer informatie over het onderzoek: onderzoekgroentefruit@rug.nl

Laatst gewijzigd:25 juni 2018 16:05

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...

 • 10 juli 2019

  Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

  De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...