Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External colloquium January 23, 2014: Hannes Zacher (University of Groningen)

16 oktober 2013

Hannes Zacher (University of Groningen): A Life Span / Life Course Perspective on Leadership
January 23, 2014, 11.15 - 12.30, location tba.


In this talk, I will present a life span / life course model of leadership that outlines how leader and follower age as well as age-related changes in leader traits and characteristics, leader behaviors, follower attribution and identification processes, and the broader context in which leadership occurs may influence leadership effectiveness. First, I will describe how leader traits and characteristics change with age and how these developmental changes may impact on leader behaviors and, subsequently, leadership effectiveness. Second, I will review theoretical approaches that help explain how, why, and when leader age and age-related traits and characteristics, follower age, as well as leader-follower age differences may influence follower attribution and identification processes. Third, I will outline a number of boundary conditions of the effects proposed by the life span / life course model of leadership, including leader-follower relationship duration, situational characteristics, as well as the broader cultural, economic, social, and historical context. I will conclude by discussing the model’s implications for future research and organizational practice.

From the 1st of January 2014, Hannes is an associate professor in the Department of Organizational Psychology at the University of Groningen. He received his PhD in industrial and organizational psychology from the University of Giessen (Germany) in 2009, and was a postdoctoral fellow at the Jacobs Centre on Lifelong Learning and Institutional Development at Jacobs University Bremen (Germany) from 2009 to 2010. From 2010 to 2013, Hannes was a lecturer in the School of Psychology at the University of Queensland (Australia). His research focuses on successful aging and development in the work context and other factors contributing to organizational sustainability, including innovation, entrepreneurship, and pro-environmental behaviors. His work has appeared in journals such as Journal of Organizational Behavior, Journal of Vocational Behavior, Leadership Quarterly, Psychology and Aging, and Ageing & Society.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...