Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO Research Talent Grant received

12 juli 2013

Loes van Rijsewijk (Research Master student RuG), René Veenstra (ICS-RuG), and Jan Kornelis Dijkstra (ICS-RuG) have received together with Christian Steglich (ICS-RuG), and Richard Fabes (Arizona State University) a Research Talent Grant of NWO for their project ‘ Antecedents and consequences of adolescents’ prosocial relationships: Peer group dynamics at the individual, dyadic, network, and contextual level’.

Prosocial behavior entails voluntary behavior that benefits others or promotes harmonious relations with others. To date, research has concentrated mainly on prosocial behavior as an individual outcome. However, prosocial behavior is inextricably linked to embeddedness in social contexts encompassing social exchange, mutual dependencies, and cooperation among individuals. Thus, in order to understand antecedents and consequences of adolescents’ engagement in prosocial behavior, research should pay attention to prosocial relationships (“who is prosocial towards whom”). Second, although peers are key to adolescent development, their role in prosocial behavior has been largely overlooked. Given the scarcity of research on this subject, knowledge resulting from this project addresses a significant scientific gap. Integrating insights from sociology, psychology, education, and statistics, the results will concern a wider scientific audience.
     In this project, the influence of individual characteristics on involvement in prosocial behavior (who gives/receives help?) and (dis)similarity between prosocial partners (who helps whom?) is first investigated. Second, we examine the interrelatedness between prosocial relations, friendships, and antipathies to assess whether prosocial relations result in friendships; whether friendships lead to prosocial relations; and whether establishing prosocial relations reduces antipathies. Third, we examine classroom differences in whether prosocial exchanges are restricted to friends or extend also to other classmates. Finally, we examine influence processes in networks of prosocial relations and their consequences for behavioral adjustment. Together, these studies provide insights into initiation, development, and significance of adolescent prosocial relationships with peers.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....