Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TOP NWO grant for Prof. Feringa

03 juni 2013

Professor B. Feringa of the Stratingh Institute for Chemistry has been awarded a TOP grant of EUR 780,000 by the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO). The grant is for his research on molecular motors. Feringa was the first to built a first molecular car in 1999; in 2011 he presented the molecular 'four wheel drive' car.

The research program is focussed on the design and function of molecular switches and motors and dynamic nanosystems. The control of molecular motion is considered one of the most important fundamental developments in the field of chemistry. This rapidly emerging area, moving molecular design to non-equilibrium systems and from molecules to functional molecular systems, provides the basis for future smart and dynamic materials that respond to external signals, molecular motors, nanomachines and biohybrid molecular devices among others. The research program will push the frontiers of dynamic molecular systems specifically molecular motors including demonstrating directional rotary motion at thesingle molecule level, controlling directional translational motion and molecular transport at interfaces under ambient conditions, exploit the cooperative action of assemblies of motors and control of biological function by molecular switches and rotary motors.

Laatst gewijzigd:20 oktober 2017 17:11

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...