Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TOP NWO grant for Prof. Feringa

03 juni 2013

Professor B. Feringa of the Stratingh Institute for Chemistry has been awarded a TOP grant of EUR 780,000 by the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO). The grant is for his research on molecular motors. Feringa was the first to built a first molecular car in 1999; in 2011 he presented the molecular 'four wheel drive' car.

The research program is focussed on the design and function of molecular switches and motors and dynamic nanosystems. The control of molecular motion is considered one of the most important fundamental developments in the field of chemistry. This rapidly emerging area, moving molecular design to non-equilibrium systems and from molecules to functional molecular systems, provides the basis for future smart and dynamic materials that respond to external signals, molecular motors, nanomachines and biohybrid molecular devices among others. The research program will push the frontiers of dynamic molecular systems specifically molecular motors including demonstrating directional rotary motion at thesingle molecule level, controlling directional translational motion and molecular transport at interfaces under ambient conditions, exploit the cooperative action of assemblies of motors and control of biological function by molecular switches and rotary motors.

Laatst gewijzigd:20 oktober 2017 17:11

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.