Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TOP NWO grant for Prof. Feringa

03 juni 2013

Professor B. Feringa of the Stratingh Institute for Chemistry has been awarded a TOP grant of EUR 780,000 by the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO). The grant is for his research on molecular motors. Feringa was the first to built a first molecular car in 1999; in 2011 he presented the molecular 'four wheel drive' car.

The research program is focussed on the design and function of molecular switches and motors and dynamic nanosystems. The control of molecular motion is considered one of the most important fundamental developments in the field of chemistry. This rapidly emerging area, moving molecular design to non-equilibrium systems and from molecules to functional molecular systems, provides the basis for future smart and dynamic materials that respond to external signals, molecular motors, nanomachines and biohybrid molecular devices among others. The research program will push the frontiers of dynamic molecular systems specifically molecular motors including demonstrating directional rotary motion at thesingle molecule level, controlling directional translational motion and molecular transport at interfaces under ambient conditions, exploit the cooperative action of assemblies of motors and control of biological function by molecular switches and rotary motors.

Laatst gewijzigd:20 oktober 2017 17:11

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...