Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

The Handbook of Rational Choice Social Research. Edited by Rafael Wittek, Tom A.B. Snijders, and Victor Nee

28 mei 2013
The Handbook of Rational Choice Social Research
The Handbook of Rational Choice Social Research

The Handbook of Rational Choice Social Research, Edited by Rafael Wittek, Tom A.B. Snijders, and Victor Nee
ISBN: 9780804784184
624 pp.
Stanford University Press

The Handbook of Rational Choice Social Research offers the first comprehensive overview of how the rational choice paradigm can inform empirical research within the social sciences. This landmark collection highlights successful empirical applications across a broad array of disciplines, including sociology, political science, economics, history, and psychology.

Taking on issues ranging from financial markets and terrorism to immigration, race relations, and emotions, and a huge variety of other phenomena, rational choice proves a useful tool for theory- driven social research. Each chapter uses a rational choice framework to elaborate on testable hypotheses and then apply this to empirical research, including experimental research, survey studies, ethnographies, and historical investigations. Useful to students and scholars across the social sciences, this handbook will reinvigorate discussions about the utility and versatility of the rational choice approach, its key assumptions, and tools.

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:47

Meer nieuws

 • 10 december 2020

  Aletta Jacobsleerstoelen: 15 vrouwelijke hoogleraren aangesteld

  Op Internationale Vrouwendag dit voorjaar kondigde rector magnificus Cisca Wijmenga aan dat de RUG vijftien leerstoelen creëert voor vrouwelijke hoogleraren; de Aletta Jacobsleerstoelen. Vijftien hoogleraren zullen binnenkort starten. De RUG is nu...

 • 03 december 2020

  Eredoctoraat RUG voor Feike Sijbesma

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent op vrijdag 22 januari 2021 een eredoctoraat aan Feike Sijbesma. De voormalige CEO van DSM ontvangt het eredoctoraat uit handen van Rector Magnificus Cisca Wijmenga tijdens de speciale Nobellaureaten...

 • 01 december 2020

  Integratie van nieuwkomers staat bijna stil

  De lockdown in maart 2020 was voor iedereen in Nederland moeilijk, maar zeker ook voor nieuwkomers: zij hadden 50% minder contacten dan daarvoor. Het gevolg is dat ze zich eenzamer voelen en hun integratie in de samenleving op dit moment bijna...