Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Riet Bons-Storm benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau

16 mei 2013

Op 15 mei 2013 is Riet Bons-Storm benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door de burgemeester van haar woonplaats Loppersum, de heer Albert Rodenboog, op een symposium te harer ere, ‘Vrouwen in Dialoog’. Deze studiedag vond plaats op de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen.

Riet is een van de grondlegster van de feministische theologie in Nederland. Vanaf 1990-1997was ze als kerkelijk hoogleraar Feminisme en Pastoraat verbonden aan de kerkelijke opleiding gevestigd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is een internationaal vermaard praktisch theoloog. Ze heeft zich altijd ingezet om binnen kerk en maatschappij een stem te geven aan de stemlozen. Zo heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van vrouwen en minderheden. Schijnbaar moeiteloos wist ze de brug te slaan van haar wetenschappelijk werk naar de ‘vloer’, de vrouwen en mannen in kerk en maatschappij. Naar haar emeritaat is ze actief gebleven door lezingen, publicaties en dergelijke. Op het ogenblik is ze zeer actief in het bevorderen van de interreligieuze dialoog, in Nederland en in Israël en Palestina. Voor collega’s in binnen- en buitenland was ze ook als persoon een voorbeeld in haar inzet voor haar werk en door de manier waarop zij, moeder van vijf kinderen, dit wist te combineren met er ook zijn voor het gezin. Hierdoor heeft ze niet alleen door wat ze schreef en zei, maar ook door hoe ze is, bijgedragen aan de emancipatie van vooral haar vrouwelijke collega’s en studenten. Ze breekt vastgestelde patronen open. Kenmerkende citaten zijn: ‘Alles kan altijd anders’ en ‘Verbeelding is de motor van mijn denken’.

Riet Bons-Storm wordt geridderd door de burgemeester van Loppersum, dhr. Rodenboog.
Riet Bons-Storm wordt geridderd door de burgemeester van Loppersum, dhr. Rodenboog.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 14 oktober 2019

  Star Trek, of Ripley uit Alien?

  Dr. Mathilde van Dijk wint de KHMW/NRC essaywedstrijd over buitenaards leven. Op maandag 14 oktober kreeg ze in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, de gouden prijsvraagmedaille van de KHMW uitgereikt.

 • 23 september 2019

  Giacomo Baggio promoveert op het Vimalakīrtinirdeśa Commentaar van Sengzhao et al.

  Op 30 september 2019 zal Giacomo Baggio zijn proefschrift The Vimalakīrtinirdeśa Commentary [T1775] by Sengzhao et alii and the Chinese Conquest of Buddhism verdedigen omzijn PhD-graad in Godsdienstwetenschap aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap...

 • 17 september 2019

  Idealen die voortleven

  Op 26 september 2019 zal Joke Draaijer promoveren op de biografie Landgoed als leerschool, Biografie van Philip Dirk baron van Pallandt van Eerde (1889-1979) waarmee ze bijdraagt aan de adelsgeschiedenis in Nederland.