Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ontdek magische materialen in ‘Material Matter(s)!’

een tijdelijke interactieve wetenschapsexpositie van Science LinX
18 april 2013

Supersterk, plakkerig, onzichtbaar of handig. Materialen maken de wereld. Hun eigenschappen zijn voor het blote oog vaak onzichtbaar, maar in de allerkleinste bouwstenen ligt magie!

Ontdek magische materialen in de interactieve hands-on science expositie, ontwikkeld door Science LinX in samenwerking met onderzoekers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De expo is t/m eind mei van ma t/m vr van 9.00-17.00 uur gratis te bezoeken op de eerste verdieping van de Bernoulliborg (Nijenborgh 9, 9747 AG, Groningen). De expo is speciaal ontwikkeld voor bovenbhouw-scholieren HAVO/VWO.

Expositie "Material Matter(s)!
Expositie "Material Matter(s)!

Slim me materialen om ons heen
Maak in de expo kennis met de jonge onderzoekers van de bèta-faculteit. Samen met wetenschappers van over de hele wereld ontwerpen zij razendslimme nieuwe eigenschappen of halen inspiratie uit de natuur, met steeds nieuwe mogelijkheden. Zoals textiel, waar water zomaar vanaf glijdt, onbrandbaar karton, nog kleinere computerchips of nieuwe medicijnen. Om hun vingers achter deze magie te krijgen doen ze onderzoek op nanometerschaal – het miljoenste van een millimeter. Size does matter.

Duik in de magie en diepere lagen van innovatieve materialen
In de tentoonstelling kun je zelf experimenteren, vragen stellen. Wat voor soorten bouwstenen zijn er? En hoe kun je die knippen, plakken en stapelen tot nieuwe verbazingwekkende mogelijkheden? En kun je daarin ook de bouwblokken van het leven combineren? Je kunt in onze expo ook dansen op een duurzame dansvloer, je eigen muziek aansluiten en non-newtoniaanse maïzena-monsters laten dansen op de beat en materie onzichtbaar maken... ook kun je nano-objecten zichtbaar maken, robotische solar bugs laten kruipen middels lichtbronnen en spelen met de hydrofobe eigenschappen van Streptomyces bacterieën.

Voor bovenbouw HAVO/VWO
De expositie is tot en met eind mei gratis te bezoeken voor bovenbouwscholieren HAVO/VWO en andere geïnteresseerden in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9, Groningen, op werkdagen van 10.00-17.00 uur. ‘Material Matter(s)!’ is ook te bezoeken tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap op zaterdag 1 juni in der Aa-kerk te Groningen.

Deze expositie is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, in samenwerking met diverse onderzoekers van de faculteit.

Meer informatie:
Ingeborg Veldman, Science LinX, coördinatie ‘Material Matter(s)!’, tel. 050-363 4781 of 06-10371825, i.c.veldman@rug.nl .

Deze expositie van Science LinX is te bezoeken op werkdagen van 10.00–17.00 uur bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Nijenborgh 9, 9747 AG, Groningen.

Laatst gewijzigd:14 februari 2017 16:50

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats

  Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers...

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...