Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Durrer wetenschapsprijs voor cardiogenetica artikel

03 april 2013

Recurrent and founder mutations in the Netherlands: the cardiac phenotype of DES founder mutations p.S13F and p.N342D
K. Y. van Spaendonck-Zwarts et al., Neth Heart J (2012) 20:219–228. (link to full paper)

Een artikel (link) van het cardiogenetica team over desmine founder mutaties in Nederland uit het Netherlands Heart Journal van 2012 heeft de Dirk Durrer wetenschapsprijs van de NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) gewonnen. Vanuit de afdeling Genetica van het UMCG zijn Karin van Spaendonck-Zwarts, Ludolf Boven, Jan Jongbloed en Peter van Tintelen daarbij betrokken. Op 4 april 2013 heeft de NVVC de winnaar bekend gemaakt op de voorjaarsvergadering.

Abstract

Background

Desmin-related myopathy (DRM) is an autosomally inherited skeletal and cardiac myopathy, mainly caused by dominant mutations in the desmin gene (DES). We describe new families carrying the p.S13F or p.N342D DES mutations, the cardiac phenotype of all carriers, and the founder effects.

Methods

We collected the clinical details of all carriers of p.S13F or p.N342D. The founder effects were studied using genealogy and haplotype analysis.

Results

We identified three new index patients carrying the p.S13F mutation and two new families carrying the p.N342D mutation. In total, we summarised the clinical details of 39 p.S13F carriers (eight index patients) and of 21 p.N342D carriers (three index patients). The cardiac phenotype of p.S13F carriers is fully penetrant and severe, characterised by cardiac conduction disease and cardiomyopathy, often with right ventricular involvement. Although muscle weakness is a prominent and presenting symptom in p.N342D carriers, their cardiac phenotype is similar to that of p.S13F carriers. The founder effects of p.S13F and p.N342D were demonstrated by genealogy and haplotype analysis.

Conclusion

DRM may occur as an apparently isolated cardiological disorder. The cardiac phenotypes of the DES founder mutations p.S13F and p.N342D are characterised by cardiac conduction disease and cardiomyopathy, often with right ventricular involvement.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.