Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prestatieafspraken Rijksuniversiteit Groningen online

06 juni 2012

Een overzicht van prestatieafspraken die de Nederlandse universiteiten dit najaar met het ministerie van OCW willen maken, is deze week op de website van de VSNU gepubliceerd.

De Rijksuniversiteit Groningen zet in het afsprakenpakket met name  in op verder verbeteren van de studieresultaten van studenten. De universiteit streeft ernaar om het percentage studenten dat een bachelorstudie in vier jaar afrondt in 2015 te verhogen naar 70 procent. Het percentage studenten dat excellentie-onderwijs volgt aan het Honours College of aan het University College moet in datzelfde jaar ten minste 7 procent bedragen.

Het hart van de afspraken wordt echter niet alleen gevormd door studenten die met succes studeren, maar evenzeer door docenten die werk maken van het geven van onderwijs.  In 2015 zullen 80 procent van de docenten met een dienstverband van drie jaar of langer, in het bezit moeten zijn van de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO). Om het onderwijs te stimuleren wil de RUG gaan experimenteren met ‘learning communities’; jaargroepen van studenten die samen studeren onder begeleiding van vaste docenten.

Daarnaast wordt het eerste jaar van de studie selectiever. De BSA-norm wordt verhoogd, maar ook wordt de studievoorlichting meer toegespitst op het voorkomen dat studenten in het tweede of derde jaar uitvallen.

De drie profileringsthema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society uit het Strategisch Plan 2010-2015 spelen in de prestatieafspraken een belangrijke rol. Zij bundelen het maatschappelijk belangrijk onderzoek waarin belanghebbenden binnen en buiten de regio zullen participeren. Samenwerking is het sleutelwoord.

Zie: Profileringsdocument en prestatieafspraken Rijksuniversiteit Groningen en website VSNU

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 15:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....