Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches

11 april 2012

Dubbelpromotie: mw. S. Shirinbak, 14.30 uur en dhr. H. Maazi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. van Oosterhout

Faculteit: Medische Wetenschappen

Oorzaak allergische astma nader in kaart gebracht

Veel allergische aandoeningen kunnen onderdrukt worden. Er zijn echter nauwelijks medicijnen die de oorzaak van de ziekte aanpakken en die langdurig werkzaam zijn. Dat is ook het geval bij allergische astma. Omdat er over de oorzaak van deze ziekte weinig bekend is, zijn er geen goede medicijnen beschikbaar. De promovendi Hadi Maazi en Soheila Shirinbak gingen op zoek naar de cellulaire mechanismen die aan allergische astma ten grondslag liggen. De inzichten die dit onderzoek opleverde kunnen wellicht helpen bij de ontwikkeling van een medicijn tegen allergische astma.

Maazi en Shirinbak ontdekten dat FoxP3-positieve regulatoire T-cellen belangrijk zijn voor onderdrukking van de luchtwegontsteking die bij allergische astma een rol spelen. B-cellen, plasmacytoide dendritische cellen en CD8-positieve T-cellen daarentegen zijn niet vereist voor de onderdrukking van luchtwegontsteking, luchtweghyperreactiviteit en allergeen-specifiek IgE responsen. Eerder hadden Maazi en Shirinbak al ontdekt dat ook het cytokine IL-10 een belangrijke rol spelt bij de behandeling van allergische astma. In hun proefschrift brengen ze de precieze rol van dit cytokine in kaart. Tenslotte laten ze zien dat CTLA4-Ig en TGFβ de efficiëntie van de SIT behandeling sterk vergroten.

Hadi Maazi (Iran 1978) en Soheila Shirinbak (Iran, 1978) studeerden diergeneeskunde in Iran. Ze verrichtten hun promotieonderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds, de European Respiratory Society en de Stichting Astma Bestrijding.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...