Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

19 maart 2012

Promotie: dhr. P.H. Bos, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe asymmetrische koper-gekatalyseerde transformaties

In zijn proefschrift beschrijft Pieter Bos de ontwikkeling van enkele nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbinding vormende reacties. Onderzoek dat belangrijk is op een breed gebied, zegt hij. ‘Over het hele onderzoeksgebied in de organische scheikunde – van industrie tot academisch onderzoek, van materiaalkunde tot farmaceutische chemie - zijn efficiënte methoden om verbindingen te synthetiseren cruciaal en van toenemend belang. En dat geldt al helemaal als het gaat om de ontwikkeling van duurzame chemie voor de toekomst.’ In de door hem ontwikkelde methoden wordt in alle gevallen gebruik maakt van katalytische hoeveelheden van een chiraal koper/ligand complex in combinatie met organometaalreagentia om met een hoge enantiomere overmaat nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbindingen te vormen.

Pieter Bos (Hefshuizen, 1983) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG. Bos vervolgt zijn loopbaan als postdoc researcher aan Boston University, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...