Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

19 maart 2012

Promotie: dhr. P.H. Bos, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe asymmetrische koper-gekatalyseerde transformaties

In zijn proefschrift beschrijft Pieter Bos de ontwikkeling van enkele nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbinding vormende reacties. Onderzoek dat belangrijk is op een breed gebied, zegt hij. ‘Over het hele onderzoeksgebied in de organische scheikunde – van industrie tot academisch onderzoek, van materiaalkunde tot farmaceutische chemie - zijn efficiënte methoden om verbindingen te synthetiseren cruciaal en van toenemend belang. En dat geldt al helemaal als het gaat om de ontwikkeling van duurzame chemie voor de toekomst.’ In de door hem ontwikkelde methoden wordt in alle gevallen gebruik maakt van katalytische hoeveelheden van een chiraal koper/ligand complex in combinatie met organometaalreagentia om met een hoge enantiomere overmaat nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbindingen te vormen.

Pieter Bos (Hefshuizen, 1983) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG. Bos vervolgt zijn loopbaan als postdoc researcher aan Boston University, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws