Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

19 maart 2012

Promotie: dhr. P.H. Bos, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe asymmetrische koper-gekatalyseerde transformaties

In zijn proefschrift beschrijft Pieter Bos de ontwikkeling van enkele nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbinding vormende reacties. Onderzoek dat belangrijk is op een breed gebied, zegt hij. ‘Over het hele onderzoeksgebied in de organische scheikunde – van industrie tot academisch onderzoek, van materiaalkunde tot farmaceutische chemie - zijn efficiënte methoden om verbindingen te synthetiseren cruciaal en van toenemend belang. En dat geldt al helemaal als het gaat om de ontwikkeling van duurzame chemie voor de toekomst.’ In de door hem ontwikkelde methoden wordt in alle gevallen gebruik maakt van katalytische hoeveelheden van een chiraal koper/ligand complex in combinatie met organometaalreagentia om met een hoge enantiomere overmaat nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbindingen te vormen.

Pieter Bos (Hefshuizen, 1983) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG. Bos vervolgt zijn loopbaan als postdoc researcher aan Boston University, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...