Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

19 maart 2012

Promotie: dhr. P.H. Bos, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel asymmetric copper-catalyzed transformations

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe asymmetrische koper-gekatalyseerde transformaties

In zijn proefschrift beschrijft Pieter Bos de ontwikkeling van enkele nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbinding vormende reacties. Onderzoek dat belangrijk is op een breed gebied, zegt hij. ‘Over het hele onderzoeksgebied in de organische scheikunde – van industrie tot academisch onderzoek, van materiaalkunde tot farmaceutische chemie - zijn efficiënte methoden om verbindingen te synthetiseren cruciaal en van toenemend belang. En dat geldt al helemaal als het gaat om de ontwikkeling van duurzame chemie voor de toekomst.’ In de door hem ontwikkelde methoden wordt in alle gevallen gebruik maakt van katalytische hoeveelheden van een chiraal koper/ligand complex in combinatie met organometaalreagentia om met een hoge enantiomere overmaat nieuwe asymmetrische koolstof-koolstofbindingen te vormen.

Pieter Bos (Hefshuizen, 1983) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG. Bos vervolgt zijn loopbaan als postdoc researcher aan Boston University, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...