Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Modeling variability and integration of architectural patterns

27 januari 2012

Promotie: dhr. A.W. Kamal, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Modeling variability and integration of architectural patterns

Promotor(s): prof.dr. P. Avgeriou

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Systematisch programmeerproblemen oplossen

Software-programmeurs maken bij hun ontwerpen vaak gebruik van architectuurpatronen. Voor passende oplossingen moeten die patronen gemodelleerd worden in verschillende vormen of varianten. Ahmad Kamal verrichtte onderzoek naar de mogelijkheden om meer systematiek in deze manier werken aan te brengen.

Een uitdagende taak, want de variabiliteit van architectuurpatronen is groot. Bovendien is het in de praktijk vaak nodig om meerdere patronen te integreren. In zijn onderzoek tracht Kamal het probleem van de variabiliteit te verkleinen door de patronen te categoriseren. Het integratieprobleem pakt hij aan met een relatieset waarin de effectiviteit van de integratie wordt aangeven.

Ahmad Kamal (Pakistan, 1979) studeerde Software Engineering aan het Blekinge Institute of Technology (Zweden). Het onderzoek werd uitgevoerd aan de afdeling Mathematics and Computer Science van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...