Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Promotie: Jessica Lust. Plasticity and function of cerebral lateralization

15 september 2011

Promotie: mw. J.M. Lust, 13.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Plasticity and function of cerebral lateralization

Promotor(s): prof.dr. J.M. Bouma, prof.dr. A.G.G. Groothuis

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

 

 

De invloed van prenatale testosteronwaarden op de taakverdeling in de hersenen

Lateralisatie in het brein (cerebrale lateralisatie) vindt plaats rond het zesde levensjaar. Het heeft te maken met de taakverdeling binnen de hersenen. Het promotieonderzoek van Jessica Lust richt zich op twee aspecten van het ontstaan van lateralisatie in het brein: de ontwikkeling binnen het individu en de functie voor de overleving van het individu. Ze gebruikt hiervoor een unieke dataset van prenatale testosteronwaarden en bepaalde de individuele lateralisatiepatronen met fTCD.

Lust concludeert dat een hogere mate van prenatale blootstelling aan testosteron gerelateerd is aan een sterkere lateralisatie van taalfuncties naar de linker hersenhelft. Bij jongens lijkt de sterkere lateralisatie van taalfuncties als gevolg van een hogere mate van prenatale blootstelling aan testosteron te worden veroorzaakt door een slechtere verbinding tussen de hersenhelften. Bij meisjes lijkt de sterkere lateralisatie van taalfuncties als gevolg van een hogere mate van prenatale blootstelling aan testosteron te worden veroorzaakt door een hogere functionaliteit van de taalgebieden in de linker hersenhelft.

Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat lateralisatie een wijd verspreid fenomeen is dat de evolutie heeft doorstaan. Omdat een afwijkende lateralisatie bij mensen gerelateerd is aan bepaalde stoornissen (bijv. dyslexie), is de hypothese ontstaan dat lateralisatie van het brein een voordeel moet hebben voor het individu. Lust kon dit echter niet aantonen.

Jessica Lust (Zaandam, 1980) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Klinische en ontwikkelingsneuropsychologie. Het werd grotendeels gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:36

Meer nieuws

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 04 september 2024

    Segregatie op de werkvloer groeit: Topverdieners werken steeds meer samen

    Topverdieners werken steeds vaker uitsluitend samen met andere hoogbetaalde collega’s, terwijl het contact met werknemers met een middeninkomen verder afneemt.