Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Genetische invloed op omgaan met emoties aangetoond

16 maart 2011

Mensen met een bepaalde variant van het COMT-gen zijn minder goed in het verwoorden van hun gevoelens. Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen aangetoond in een studie waarbij ook de hersenactiviteit gemeten werd met een MRI scanner. De resultaten van het onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroImage.

De onderzoekers vonden dat mensen met het met-met allel van het COMT-gen niet alleen minder vaardig waren in het uiten van hun emoties, maar ook minder hersenactiviteit toonden in een hersengebied dat belangrijk is voor emotioneel bewustzijn. Bekend was al dat mensen die moeite hebben met het uiten van hun emoties een hoger risico hebben voor het ontwikkelen van psychiatrische problemen zoals depressie en angststoornissen. De bevinding is dan ook van belang voor het beter begrijpen van verschillen tussen mensen in hun vatbaarheid voor psychische problemen, aldus onderzoeker Marte Swart en hoogleraar André Aleman van het Neuroimaging Center van het UMCG.

Het COMT-gen codeert voor een enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van dopamine, een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. COMT staat voor catechol-O-methyltransferase. Het met-met allel komt voor bij ongeveer 20% van de bevolking. Mensen met het val-val allel zijn juist beter in het omgaan met emoties en hebben sterkere activiteit in de posterieure gyrus cingulatis tijdens het beoordelen van woorden met een emotionele betekenis. Dit hersengebied is betrokken bij emotioneel bewustzijn en autobiografisch geheugen. De meeste mensen hebben het val-met allel.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 23 februari 2023

  Vici-beurzen voor vier onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier RUG/UMCG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. Marleen Kamperman, prof. dr. Lisa Herzog, prof. dr. ir. Ming Cao en prof....

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...