Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Genetische invloed op omgaan met emoties aangetoond

16 maart 2011

Mensen met een bepaalde variant van het COMT-gen zijn minder goed in het verwoorden van hun gevoelens. Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen aangetoond in een studie waarbij ook de hersenactiviteit gemeten werd met een MRI scanner. De resultaten van het onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroImage.

De onderzoekers vonden dat mensen met het met-met allel van het COMT-gen niet alleen minder vaardig waren in het uiten van hun emoties, maar ook minder hersenactiviteit toonden in een hersengebied dat belangrijk is voor emotioneel bewustzijn. Bekend was al dat mensen die moeite hebben met het uiten van hun emoties een hoger risico hebben voor het ontwikkelen van psychiatrische problemen zoals depressie en angststoornissen. De bevinding is dan ook van belang voor het beter begrijpen van verschillen tussen mensen in hun vatbaarheid voor psychische problemen, aldus onderzoeker Marte Swart en hoogleraar André Aleman van het Neuroimaging Center van het UMCG.

Het COMT-gen codeert voor een enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van dopamine, een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. COMT staat voor catechol-O-methyltransferase. Het met-met allel komt voor bij ongeveer 20% van de bevolking. Mensen met het val-val allel zijn juist beter in het omgaan met emoties en hebben sterkere activiteit in de posterieure gyrus cingulatis tijdens het beoordelen van woorden met een emotionele betekenis. Dit hersengebied is betrokken bij emotioneel bewustzijn en autobiografisch geheugen. De meeste mensen hebben het val-met allel.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.