Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Stéphanie Cazaux ontvangt VIDI-beurs

02 februari 2011
De Groningse sterrenkundige Stéphanie Cazaux heeft een Vidi-subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Er zijn subsidies toegekend aan 88 onderzoekers. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Alles bij elkaar verdeelt NWO ruim 70 miljoen euro onder de laureaten.

De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks van zeer prestigieuze subsidies. 556 onderzoekers dienden een aanvraag in. 88 van hen ontvangen nu een Vidi-subsidie. Het honoreringspercentage in deze ronde Vidi-toekenningen is met 15 procent het laagste ooit binnen de Vernieuwingsimpuls.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.

Stéphanie Cazaux kreeg de Vidi-subsidie voor haar onderzoek naar chemie in het gas en stofdeeltjes in stervormingsgebieden. De chemie die plaatsvindt op deze stofdeeltjes beïnvloedt de vorming van sterren en is tevens verantwoordelijk voor de aanwezigheid van moleculen noodzakelijk voor het ontstaan van leven. Dit onderzoek richt zich op de oorsprong van sterren en leven door middel van laboratoriumexperimenten, theorie en (astronomische) waarnemingen.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 06 mei 2025

    Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”

    Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...

  • 29 april 2025

    Impact | Rubber recycling

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.

  • 29 april 2025

    Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...