Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wint Supercomputer Watson in de Jeopardy televisiequiz?

Mens vs. Computer
16 februari 2011

Op woensdag 16 februari organiseert de afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over Watson, de supercomputer van IBM. Op die avond neemt deze computer het in de Verenigde Staten in de quizshow Jeopardy! namelijk op tegen Ken Jennings en Brad Rutter, de twee beste menselijke spelers ooit.

Als de proefronde een goede voorspeller is van de uitslag, zal Watson als winnaar uit de bus komen. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de ontwikkeling van de computer en mens-machine-communicatie. Een stap die de prestatie van de IBM-computer Deep Blue overtreft, die in 1997 de toenmalige schaakwereldkampioen Kasparov versloeg.

De afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in het automatisch analyseren van menselijke taal, en is zelf bezig een vraag-antwoord systeem (zoals Watson) voor het Nederlands te ontwikkelen. De RUG biedt zowel een bachelor- als een masteropleiding Informatiekunde aan.

Watson speelt op 14, 15 en 16 februari tegen menselijke tegenstanders. Deze partijen zijn live in de Verenigde Staten te zien. Op 16 februari wordt op de Rijksuniversiteit Groningen door drie experts een toelichting gegeven op dit evenement. Aan de hand van videofragmenten van de twee eerste ronden worden onder meer de volgende vragen behandeld:

 • Waarom is dit een unieke prestatie? Hoe werkt Watson eigenlijk?
 • Waar zijn de limieten van Watson?
 • Krijgen we binnenkort ook een systeem voor het Nederlands?
 • Wat betekent dit voor de toekomst?

Ook hebben het aanwezige publiek en de pers dan gelegenheid tot het
stellen van vragen.

Sprekers:

 • prof.dr. Jaap van den Herik (NIAS)
 • dr. Gosse Bouma (RUG)
 • prof.dr. Johan Bos (RUG)

Dagvoorzitter: drs. Theo Jurriens

Woensdag 16 februari 2011, 18.00–19.00 uur, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen, Zaal 14.14.

Noot voor de pers

Contact: prof.dr. Johan Bos

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....