Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wint Supercomputer Watson in de Jeopardy televisiequiz?

Mens vs. Computer
16 februari 2011

Op woensdag 16 februari organiseert de afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over Watson, de supercomputer van IBM. Op die avond neemt deze computer het in de Verenigde Staten in de quizshow Jeopardy! namelijk op tegen Ken Jennings en Brad Rutter, de twee beste menselijke spelers ooit.

Als de proefronde een goede voorspeller is van de uitslag, zal Watson als winnaar uit de bus komen. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de ontwikkeling van de computer en mens-machine-communicatie. Een stap die de prestatie van de IBM-computer Deep Blue overtreft, die in 1997 de toenmalige schaakwereldkampioen Kasparov versloeg.

De afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in het automatisch analyseren van menselijke taal, en is zelf bezig een vraag-antwoord systeem (zoals Watson) voor het Nederlands te ontwikkelen. De RUG biedt zowel een bachelor- als een masteropleiding Informatiekunde aan.

Watson speelt op 14, 15 en 16 februari tegen menselijke tegenstanders. Deze partijen zijn live in de Verenigde Staten te zien. Op 16 februari wordt op de Rijksuniversiteit Groningen door drie experts een toelichting gegeven op dit evenement. Aan de hand van videofragmenten van de twee eerste ronden worden onder meer de volgende vragen behandeld:

 • Waarom is dit een unieke prestatie? Hoe werkt Watson eigenlijk?
 • Waar zijn de limieten van Watson?
 • Krijgen we binnenkort ook een systeem voor het Nederlands?
 • Wat betekent dit voor de toekomst?

Ook hebben het aanwezige publiek en de pers dan gelegenheid tot het
stellen van vragen.

Sprekers:

 • prof.dr. Jaap van den Herik (NIAS)
 • dr. Gosse Bouma (RUG)
 • prof.dr. Johan Bos (RUG)

Dagvoorzitter: drs. Theo Jurriens

Woensdag 16 februari 2011, 18.00–19.00 uur, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen, Zaal 14.14.


Meer informatie: www.rug.nl/let/watson

Noot voor de pers

Contact: prof.dr. Johan Bos

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 04 december 2017

  Strip over dialectonderzoek Martijn Wieling (video)

  Een strip maken over je onderzoek. Dat doet lang niet elke wetenschapper. Taalonderzoeker Martijn Wieling van de afdeling Informatiekunde koos er wel voor. Wieling doet met een articulograaf onderzoek naar tongbewegingen bij dialectsprekers. Met de...

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....