Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Reality Touch Theatre

31 januari 2011
Mega touchscreen
Mega touchscreen
Aan de Rijksuniversiteit Groningen kunnen wetenschappers sinds kort ons nieuwe, zeer grote touchscreen gebruiken. We hebben ons bestaande 3D theater met zijn grote cylindrisch scherm uitgebreid naar eentje die meer dan honderd touches tegelijk kan detecteren. Voor het grootste deel is dit gerealiseerd door gebruik te maken van standaard hardware en public domain software. 'Size does matter' en het resultaat is dan ook erg indrukwekkend. Bekijk dit youtube filmpje om te zien hoe groot en snel het is geworden.
Testing de calibratie software
Testing de calibratie software
Wat dit scherm bijzonder maakt is natuurlijk vooral de afmeting, maar ook het feit dat het een transparant en gekromd scherm is. De kromming verhoogt het gevoel van 'presence' (het ergens aanwezig zijn). Een Virtual Reality ervaring is op die manier veel intenser.  Een nadeel van de kromming is dat veel bestaande touch detectie technieken niet werken. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor z.g. diffuse illumination waarbij we 6 camera's in 16 infrarood lampen (voor beveiligings camera's) gebruikt hebben.
Backstage
Backstage
De camera's, de infrarood LED lampen en de projectoren staan allemaal achter het scherm. Doordat er aan de voorkant van het scherm een diffuse coating is aangebracht, kunnen de camera's niet een scherp beeld door het scherm heen zien. Zodra echter iemand het scherm aanraakt, wordt er voldoende extra infrarood licht gereflecteerd dat de camera's dat verschil kunnen zien. Dat verschil is erg klein, maar genoeg om gedetecteerd te kunnen worden door de computers die het beeld analyseren.
Gis in onderwijs
Gis in onderwijs
Nu we zo'n multi-touch scherm hebben, kunnen we dat gebruiken om onze bestaande software aan te sturen, maar het is in eerste instantie vooral gemaakt voor onderwijs aan GIS studenten en voor onderzoek naar interactie methodes door de faculteit wiskunde en informatica. Met zo'n groot scherm verandert de manier waarop mensen interactie aangaan met data en met andere mensen en onder andere daar aan wordt juist  onderzoek gedaan.
Laatst gewijzigd:12 oktober 2017 11:55

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...