Signal-driven sound processing for uncontrolled environments

29 oktober 2010

Promotie: dhr. J.D. Krijnders, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Signal-driven sound processing for uncontrolled environments

Promotor(s): prof.dr. L.R.B. Schomaker

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Geluidsherkenning beter afgestemd op de praktijk

Apparatuur voor het automatisch herkennen van geluid wordt steeds vaker in de praktijk toegepast in plaats van in het laboratorium, en dat betekent dat er meer dan één bron aanwezig kan zijn. Dirkjan Krijnders ontwikkelde een methode voor automatische geluidsherkenning die daar rekening mee houdt. Hij neemt daarbij overigens aan dat het onwaarschijnlijk is dat meerdere bronnen op hetzelfde moment dezelfde frequentie produceren met vergelijkbare energie.

Krijnders testte de methode op een aantal nieuwe datasets, die zijn opgenomen zonder de omgeving te controleren. Een probleem bij dit soort datasets is om precies te weten welke geluiden er in voorkomen. Daarom liet hij ze eerst door mensen beluisteren, maar die bleken het niet altijd eens te zijn over wat ze hoorden. De kwaliteit van de voorgestelde methode voor automatische herkenning ligt in de buurt van de menselijke luisteraars.

Dirkjan Krijnders studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit Twente. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de RUG. Krijnders werkt inmiddels bij het onderzoeksinstituut INCAS3 als postdoc.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39