Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Superplasticity of coarse grained aluminum alloys

10 september 2010

Promotie: dhr. Zhenguo Chen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Superplasticity of coarse grained aluminum alloys

Promotor(s): prof.dr. J.T.M de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

 

Nieuw aluminium voor lichtere auto’s

 

Aluminiumlegeringen voor de automobielindustrie moeten voldoen aan steeds strengere eisen. Doel is het brandstofverbruik te reduceren via verdere gewichtsbesparing. Een grofkorrelige aluminiumlegering is een veelbelovende kandidaat voor de zogenaamde Quick Plastic Forming (QPF®) techniek waarbij aluminium onderdelen in allerlei complexe vormen met hoge productiesnelheden geproduceerd worden.

In het proefschrift van Zhenguo Chen worden de fysische eigenschappen van grofkorrelige aluminiumlegeringen in kaart gebracht en onderzocht. Met trekproeven in verschillende richtingen werd AA5182 plaatmateriaal getest op maximale rek en vervorminggedrag. Ook verder onderzoek laat zien dat AA5182 aluminium legering een prima kandidaat is voor de nieuwe methode van Quick Plastic Forming (QPF®).

Zhenguo Chen (China, 1979) studeerde natuurwetenschappen aan de Tsinghua University (Beijing). Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Technische Natuurkunde. Chen gaat door als postdoc bij de Purdue University, VS.

 

Aluminum alloys may fulfill the increasing demands in automotive industry to reduce weight so as to enhance performance and to reduce fuel consumption. A coarse-grained aluminum alloy is a promising candidate for the so-called Quick Plastic Forming (QPF®) technique to produce aluminum parts at relatively high volumes and extremely complex shapes. Uniaxial tensile tests of aluminum alloy AA5182 sheet material were conducted over a wide range of experimental conditions. The AA5182 with grain size of 21 µm and 37 µm exhibited optimum deformation conditions at equal to 10-2 s-1 and at T equal to 425°C and above 475°C, respectively, with maximum elongations to failure between 300 and 400% along, and at 45° to the Rolling Direction and approximately equal to 300% perpendicularly to the Rolling Direction. Strain-rate-change tests were employed to characterize the deformation behavior of AA5182 specimens. At very low flow stress region, the activation energy Qc of 110 kJ/mol suggests a grain-boundary sliding deformation. At an intermediate flow stress region the Qc increases to 136 kJ/mole pointing at a solute drag creep deformation mechanism corresponding to the diffusion of Mg solute in the Al matrix. While at the highest region, Qc increases to more than 180 kJ/mol. This phenomenon is attributed to the dislocation glide creep mechanism, which can be explained by the dislocation-dislocation interactions or by dislocation glide limited by dispersion particles. As proved in this thesis work, our AA5182 aluminum alloy is demonstrated to be the perfect candidate to the new technique known as Quick Plastic Forming (QPF®).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...