De rol van gas in een duurzame energiehuishouding
Oratie: dhr. prof.dr. F.A. de Bruijn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: De rol van gas in een duurzame energiehuishouding
Leeropdracht: Gasconversietechnologie
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
De Nederlandse energiehuishouding is voor een groot gedeelte gebaseerd op aardgas, mede dankzij de eigen gasvoorraden. Aardgas is de dominante brandstof voor de elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving en energie-intensieve industrie. Tegelijkertijd is het aandeel duurzame energie op het totale Nederlandse energieverbruik één van de laagste van Europa.
Voor het drastisch verminderen van de CO2 uitstoot en het onafhankelijk worden van fossiele bronnen is zowel behoefte aan een versnelling van de energietransitie als aan een blauwdruk voor de toekomstige duurzame energievoorziening. In deze blauwdruk zou de gasinfrastructuur een centrale rol moeten krijgen. Zowel voor de balancering van vraag en aanbod van elektriciteit, als voor het voorzien in de energie- en grondstofbehoefte van de industrie, de transportsector en de gebouwde omgeving, zal gas een dominante rol spelen. Dit gas dient wel in toenemende mate vergroend te worden, anders komt de duurzame energiehuishouding niet dichterbij.
Een zeer groot geïnstalleerd vermogen van wind- en zonne-energie zou in een derde van de huidige Nederlandse energiebehoefte kunnen voorzien. Voor het invullen van de resterende energiebehoefte met hernieuwbare bronnen zou vooral op biomassa-importen gesteund moeten worden.
CO2 afvang en opslag is waarschijnlijk een onmisbare optie bij de drastische reductie van CO2. Een flexibele gasinfrastructuur kan een cruciale rol spelen in de verduurzaming van onze energiehuishouding, zodat ook bij tegenvallende snelheid van de implementatie van hernieuwbare energie toch de reductiedoelstellingen haalbaar blijven. Een flexibele gasinfrastructuur zou opgebouwd kunnen worden uit een substructuur voor distributie van aardgas vermengd met een groeiend aandeel groen gas, een substructuur voor waterstof en mogelijk een substructuur voor synthesegas.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...