Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Millipede in gebruik genomen

17 mei 2010
Millipede cluster
Millipede cluster

Op 17 mei 2010 is het Millipede cluster in gebruik genomen. Voor de nieuwe gebruikers is er een bijeenkomst georganiseerd waarin Hans Gankema en Fokke dijkstra een presentatie gegeven over de machine en de software. Veel van de informatie staat inmiddels online.

De machine is bedoeld voor algemeen gebruik door wetenschappers van de RUG, die problemen hebben waarvoor een enkele pc niet krachtig genoeg is.

Specificaties

De clusternodes zijn er in drie varianten: 236 'standaard' nodes met

 • 12 Opteron 2.6 GHz cores
 • 24 GB intern geheugen
en  -voor jobs die extra veel geheugen nodig hebben- 16 nodes met
 • 24 Opteron 2.6 GHz cores
 • 128GB intern geheugen

Voor de nog grotere klussen is er 1 node met

 • 64 cores
 • 512 GB geheugen

Direct gekoppeld aan elke node van het cluster is 110 TByte aan opslagruimte op harde schijven. Onderling zijn de nodes in het cluster verbonden via een 20 Gb/s Infiniband netwerk.

Parallel rekenen

Uiteraard kunt u de machines, waarop Linux als operating system is geïnstalleerd, gebruiken om een groot aantal kleinere jobs uit te voeren. Echter, door gebruik te maken van de snelle netwerkverbinding tussen de nodes, kunt u een job parallel, en dus extra snel, op meerdere nodes tegelijk uit laten voeren. Hiervoor dienen de gebruikte programma's wel aangepast te worden door het toevoegen van MPI-calls. Om te leren om te gaan met MPI organiseert het HPC/V geregeld MPI cursussen. Het HPC/V kan eventueel assisteren met het parallelliseren van programma's.

Meer informatie over het cluster kunt u vinden op de pagina met de documentatie.

Wilt u een account om van het cluster gebruik te maken, vul dan het aanvraagformulier in.

Laatst gewijzigd:23 januari 2017 11:17
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....