Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Millipede in gebruik genomen

17 mei 2010
Millipede cluster
Millipede cluster

Op 17 mei 2010 is het Millipede cluster in gebruik genomen. Voor de nieuwe gebruikers is er een bijeenkomst georganiseerd waarin Hans Gankema en Fokke dijkstra een presentatie gegeven over de machine en de software. Veel van de informatie staat inmiddels online.

De machine is bedoeld voor algemeen gebruik door wetenschappers van de RUG, die problemen hebben waarvoor een enkele pc niet krachtig genoeg is.

Specificaties

De clusternodes zijn er in drie varianten: 236 'standaard' nodes met

 • 12 Opteron 2.6 GHz cores
 • 24 GB intern geheugen
en  -voor jobs die extra veel geheugen nodig hebben- 16 nodes met
 • 24 Opteron 2.6 GHz cores
 • 128GB intern geheugen

Voor de nog grotere klussen is er 1 node met

 • 64 cores
 • 512 GB geheugen

Direct gekoppeld aan elke node van het cluster is 110 TByte aan opslagruimte op harde schijven. Onderling zijn de nodes in het cluster verbonden via een 20 Gb/s Infiniband netwerk.

Parallel rekenen

Uiteraard kunt u de machines, waarop Linux als operating system is geïnstalleerd, gebruiken om een groot aantal kleinere jobs uit te voeren. Echter, door gebruik te maken van de snelle netwerkverbinding tussen de nodes, kunt u een job parallel, en dus extra snel, op meerdere nodes tegelijk uit laten voeren. Hiervoor dienen de gebruikte programma's wel aangepast te worden door het toevoegen van MPI-calls. Om te leren om te gaan met MPI organiseert het HPC/V geregeld MPI cursussen. Het HPC/V kan eventueel assisteren met het parallelliseren van programma's.

Meer informatie over het cluster kunt u vinden op de pagina met de documentatie.

Wilt u een account om van het cluster gebruik te maken, vul dan het aanvraagformulier in.

Laatst gewijzigd:23 januari 2017 11:17

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...