Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

10 mei 2010

Promotie: mw. S.H. Klompmaker, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei, prof.dr. M. Veenhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Sorteringsinformatie bij peroxisomale matrixeiwitten

Sandra Klompmaker deed onderzoek naar de rol van peroxisomale sorteringssignalen bij de import van matrixeiwitten. Peroxisomen zijn celorganellen die te vinden zijn in bijna alle cellen van hogere organismen zoals dieren, planten en schimmels. Ze spelen een belangrijke rol in allerlei stofwisselingsprocessen, zoals de afbraak van vetzuren en waterstofperoxide.
Een uniek kenmerk van peroxisomen is hun vermogen om gevouwen en oligomere matrixeiwitten te importeren. Peroxisomale matrixeiwitten bevatten één van de twee bekende peroxisomale sorteringssignalen (PTS1 en PTS2 genoemd), die herkend worden door de oplosbare receptoreiwitten Pex5 of Pex7.
Een aantal peroxisomale matrixeiwitten bevat geen typische PTS1 of PTS2. Het onderzoek van Klompmaker was gericht op drie peroxisomale eiwitten (acyl CoA oxidase, alcohol oxidase en D-aminozuur oxidase) die tot deze groep van peroxisomale eiwitten behoren. De uitkomsten van het onderzoek laat zien dat deze eiwitten vermoedelijk sorteringsinformatie bevatten die gevormd wordt als de eiwitten op de juiste manier zijn gevouwen.

Sandra Klompmaker (Duitsland, 1980) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Oldenburg. Haar promotieonderzoek voerde zij uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de onderzoeksgroep Molecular Cell Biology van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Inmiddels werkt zij als postdoc bij de universiteit van Lausanne.

Laatst gewijzigd:17 november 2015 12:59
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...