Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

10 mei 2010

Promotie: mw. S.H. Klompmaker, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei, prof.dr. M. Veenhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Sorteringsinformatie bij peroxisomale matrixeiwitten

Sandra Klompmaker deed onderzoek naar de rol van peroxisomale sorteringssignalen bij de import van matrixeiwitten. Peroxisomen zijn celorganellen die te vinden zijn in bijna alle cellen van hogere organismen zoals dieren, planten en schimmels. Ze spelen een belangrijke rol in allerlei stofwisselingsprocessen, zoals de afbraak van vetzuren en waterstofperoxide.
Een uniek kenmerk van peroxisomen is hun vermogen om gevouwen en oligomere matrixeiwitten te importeren. Peroxisomale matrixeiwitten bevatten één van de twee bekende peroxisomale sorteringssignalen (PTS1 en PTS2 genoemd), die herkend worden door de oplosbare receptoreiwitten Pex5 of Pex7.
Een aantal peroxisomale matrixeiwitten bevat geen typische PTS1 of PTS2. Het onderzoek van Klompmaker was gericht op drie peroxisomale eiwitten (acyl CoA oxidase, alcohol oxidase en D-aminozuur oxidase) die tot deze groep van peroxisomale eiwitten behoren. De uitkomsten van het onderzoek laat zien dat deze eiwitten vermoedelijk sorteringsinformatie bevatten die gevormd wordt als de eiwitten op de juiste manier zijn gevouwen.

Sandra Klompmaker (Duitsland, 1980) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Oldenburg. Haar promotieonderzoek voerde zij uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de onderzoeksgroep Molecular Cell Biology van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Inmiddels werkt zij als postdoc bij de universiteit van Lausanne.

Laatst gewijzigd:17 november 2015 12:59
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...

 • 19 december 2018

  Toekenning ECHO subsidie aan Wouter Roos

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Wouter Roos een ECHO projectsubsidie toegekend. Met ECHO-subsidies wil NWO aan excellente chemische onderzoekers de kans bieden om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken...