Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

10 mei 2010

Promotie: mw. S.H. Klompmaker, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sorting of peroxisomal flavoproteins in yeast

Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei, prof.dr. M. Veenhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Sorteringsinformatie bij peroxisomale matrixeiwitten

Sandra Klompmaker deed onderzoek naar de rol van peroxisomale sorteringssignalen bij de import van matrixeiwitten. Peroxisomen zijn celorganellen die te vinden zijn in bijna alle cellen van hogere organismen zoals dieren, planten en schimmels. Ze spelen een belangrijke rol in allerlei stofwisselingsprocessen, zoals de afbraak van vetzuren en waterstofperoxide.
Een uniek kenmerk van peroxisomen is hun vermogen om gevouwen en oligomere matrixeiwitten te importeren. Peroxisomale matrixeiwitten bevatten één van de twee bekende peroxisomale sorteringssignalen (PTS1 en PTS2 genoemd), die herkend worden door de oplosbare receptoreiwitten Pex5 of Pex7.
Een aantal peroxisomale matrixeiwitten bevat geen typische PTS1 of PTS2. Het onderzoek van Klompmaker was gericht op drie peroxisomale eiwitten (acyl CoA oxidase, alcohol oxidase en D-aminozuur oxidase) die tot deze groep van peroxisomale eiwitten behoren. De uitkomsten van het onderzoek laat zien dat deze eiwitten vermoedelijk sorteringsinformatie bevatten die gevormd wordt als de eiwitten op de juiste manier zijn gevouwen.

Sandra Klompmaker (Duitsland, 1980) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Oldenburg. Haar promotieonderzoek voerde zij uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de onderzoeksgroep Molecular Cell Biology van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Inmiddels werkt zij als postdoc bij de universiteit van Lausanne.

Laatst gewijzigd:17 november 2015 12:59
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...