Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw Cluster met 3280 cores komt snel.

20 oktober 2009
Servers
Servers
Met de aankoop van een nieuw Linux-cluster betreedt de Rijksuniversiteit Groningen met een derde computer de top 500 van snelste computers in de wereld. Het cluster is bedoeld voor algemeen gebruik door de wetenschappers van de Rug en wordt geplaatst bij het CIT. Na verwachting zal het nog in 2009 in gebruik genomen worden.
(klik voor het totale schema)
(klik voor het totale schema)

De rekensnelheid van het nieuwe cluster is vergelijkbaar met de supercomputer IBM BlueGene, die eveneens bij de RUG staat opgesteld, en bestaat uit 3280 AMD processoren (cores) die in kleine groepjes hardware-matig zijn gekoppeld om het gebruik te optimaliseren. De verdeling is als volgt: 236 groepjes van 12 cores, 16 van 24 cores en 1 van 64 cores. Hiermee worden de gebruikers van verschillende programmeer-aanpakken bediend. De complete machine zal zo’n 30.1012 flops, dat zijn 30.000.000.000.000 berekeningen per seconde, kunnen uitvoeren. Het totale geheugen is 8.000 GB. Het netwerk is InfiniBand 20 Gb/s. De bijgeleverde schijfruimte is van Lustre en 132.000 GB groot.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...