Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw Cluster met 3280 cores komt snel.

20 oktober 2009
Servers
Servers
Met de aankoop van een nieuw Linux-cluster betreedt de Rijksuniversiteit Groningen met een derde computer de top 500 van snelste computers in de wereld. Het cluster is bedoeld voor algemeen gebruik door de wetenschappers van de Rug en wordt geplaatst bij het CIT. Na verwachting zal het nog in 2009 in gebruik genomen worden.
(klik voor het totale schema)
(klik voor het totale schema)

De rekensnelheid van het nieuwe cluster is vergelijkbaar met de supercomputer IBM BlueGene, die eveneens bij de RUG staat opgesteld, en bestaat uit 3280 AMD processoren (cores) die in kleine groepjes hardware-matig zijn gekoppeld om het gebruik te optimaliseren. De verdeling is als volgt: 236 groepjes van 12 cores, 16 van 24 cores en 1 van 64 cores. Hiermee worden de gebruikers van verschillende programmeer-aanpakken bediend. De complete machine zal zo’n 30.1012 flops, dat zijn 30.000.000.000.000 berekeningen per seconde, kunnen uitvoeren. Het totale geheugen is 8.000 GB. Het netwerk is InfiniBand 20 Gb/s. De bijgeleverde schijfruimte is van Lustre en 132.000 GB groot.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...