Groninger leerstoel voor ‘Geloofstwijfels’

Per 1 november a.s. wordt Dr. W.H. Slob, systematisch theoloog en filosoof en predikant van de Protestantse Kerk in Nederland te Zuidlaren, aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel “Protestantse Kerk, Theologie en Cultuur”. Deze leerstoel is gevestigd aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en ingesteld om reflectie te bieden op de geloofspraktijk binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Studenten Theologie kunnen in Groningen daarmee in een vroeg stadium kennismaken met de Protestantse Theologie.
Het opmerkelijke is dat het initiatief tot oprichting van de leerstoel is genomen door de kerkelijke regio om de uitwisseling tussen kerk en regio nader vorm te geven. Voor de theologiebeoefening in Groningen is steeds de aandacht voor de kerkelijke praktijk en de culturele context geweest. De initiatiefnemers van de bijzondere leerstoel – predikanten, classisbestuurders en synodeafgevaardigden uit het Noorden – vertrouwen dat dat specifiek Groningse geluid weer gehoord zal worden en dat de steunfunctie van de faculteit voor de kerk met nieuwe inspiratie hervat kan worden.
Dr. Wouter Slob promoveerde (cum laude) in 2002 op een proefschrift over theologische overtuigingskracht in een postmoderne setting. Dit proefschrift, met een zowel systematisch theologische als filosofische scopus, plaatst hem in het veld van de theologie. Zijn belangstelling gaat speciaal uit naar hermeneutische vragen in een tijd waarin wetenschappelijk en religieus spreken iedere vanzelfsprekendheid verloren heeft. Dr. Slob heeft verschillende artikelen, zowel in de wetenschappelijk als in de kerkelijke pers, op zijn naam staan. Hij is betrokken geweest bij de oprichting van de predikantenbeweging “Op Goed Gerucht” binnen de Protestantse Kerk en hij is voorzitter van het Groninger Theologisch Werkgezelschap.
In zijn functie wil Dr. Slob aan de faculteit werken aan een project rond “twijfel”. Twijfel is een fenomeen dat het geloof van veel mensen mede bepaalt. Predikanten hebben in hun pastorale praktijk veel met vragen rond twijfel te maken. Vaak wordt twijfel negatief geduid: het is gebrek aan vertrouwen waarmee een mens de eerste stap doet op de weg van het ongeloof. Slob wil twijfel juist positief duiden: het is een niet weten dat voor een mens juist aanzet tot geloven kan zijn. Vanuit deze insteek wil hij “twijfel” zowel systematisch als pastoraal uitwerken.
Meer informatie:
namens de Stichting
Ds. R.P. Oosterdijk
Da Costalaan 29
9752 EP Haren
tel: 050-5340998
Gegevens over de hoogleraar:
Dr. W.H. (Wouter) Slob
Het Oelbred 7
9472 WK Zuidlaren
tel: 050-4095020
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2014 21:17 |
Meer nieuws
-
23 mei 2023
De onvermijdelijke opmars van Het Evangelie in Brazilië
Op dit moment is Brazilië het land met de meeste katholieken ter wereld, maar naar verwachting zullen er in 2035 meer protestanten dan katholieken zijn. Vooral de Pinkstergemeenten lijken te groeien. Deze gemeenten zijn onderdeel van de ...
-
14 maart 2023
'Troost is betekenis kunnen geven aan verlies'
Betekenis kunnen geven aan verlies. Dat is troost. Christoph Jedan, hoogleraar ethiek en godsdienstfilosofie, verdiepte zich in troostliteratuur van theologen en van filosofen uit de Klassieke Oudheid.
-
20 februari 2023
Vijf RUG-onderzoekers benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft dit jaar Sjoerd Beugelsdijk, Lisa Herzog, Jeroen de Ridder, Moniek Tromp en Helga de Valk benoemd als nieuwe leden.