Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Intergroup relations: the Role of Motivation and Emotion: Edited by Sabine Otten, Kai Sassenberg, Thomas Kessler

11 mei 2009
.
.

Intergroup Relations: the Role of Motivation and Emotion:  Edited by Sabine Otten, Kai Sassenberg, Thomas Kessler 
 

Uitgever: Psychology Press
Pagina's: 336
ISBN :978-1-84169-705-5
uitgave: 14 Mei 2009 
 

This volume gives a survey of the most recent developments and trends in intergroup research. Diverging from classical approaches that looked at diverse needs and motives (positive distinctiveness, belongingness, etc), the present book focuses not only on the question what motivates intergroup behaviour, but especially on how the motivation of intergroup behaviour functions.

The book focuses on the role of emotion and motivation in the development of intergroup conflict, social exclusion, tolerance and other group related phenomena. The sections demonstrate how classical theories in the field have been further developed, enriched, and more sophisticatedly tested over the years, and summarise research on affect and memory. They also develop a group based self-regulation approach, examine several specific emotions as motivational forces of intergroup behaviour, and look at factors of intergroup relations that lead to social change.

The chapters are short and easy-to-comprehend summaries referring to a broad range of original work, providing a useful resource for advanced students of Social Psychology and researchers in the field of intergroup relations. 

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 24 januari 2022

  Doofblinden hebben plezier dankzij zintuigenverhalen

  De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt samen met Koninklijke Kentalis of zintuigenverhalen – verhalen die via bijvoorbeeld geur of aanraking verteld worden – kunnen helpen om communicatie met doofblinde mensen te verbeteren.

 • 11 januari 2022

  Open access boek leert onderzoekers programmeertaal ‘Julia’

  Op 1 november 2021 heeft PhD student psychologie Rik Huijzer een open access boek over programmeertaal ‘Julia’ gepubliceerd. Met het boek hoopt hij onderzoekers handvatten te geven om zelf met Julia aan de slag te gaan.

 • 14 december 2021

  Generations and Gender Programme opgenomen in ESFRI Roadmap 2021

  Het Generations and Gender Programme (GGP) is officieel erkend als belangrijke onderzoeksinfrastructuur. Op 7 december werd bekendgemaakt dat het programma één van de elf projecten is die in de ESFRI-roadmap 2021 worden opgenomen.