Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Intergroup relations: the Role of Motivation and Emotion: Edited by Sabine Otten, Kai Sassenberg, Thomas Kessler

11 mei 2009
.
.

Intergroup Relations: the Role of Motivation and Emotion:  Edited by Sabine Otten, Kai Sassenberg, Thomas Kessler 
 

Uitgever: Psychology Press
Pagina's: 336
ISBN :978-1-84169-705-5
uitgave: 14 Mei 2009 
 

This volume gives a survey of the most recent developments and trends in intergroup research. Diverging from classical approaches that looked at diverse needs and motives (positive distinctiveness, belongingness, etc), the present book focuses not only on the question what motivates intergroup behaviour, but especially on how the motivation of intergroup behaviour functions.

The book focuses on the role of emotion and motivation in the development of intergroup conflict, social exclusion, tolerance and other group related phenomena. The sections demonstrate how classical theories in the field have been further developed, enriched, and more sophisticatedly tested over the years, and summarise research on affect and memory. They also develop a group based self-regulation approach, examine several specific emotions as motivational forces of intergroup behaviour, and look at factors of intergroup relations that lead to social change.

The chapters are short and easy-to-comprehend summaries referring to a broad range of original work, providing a useful resource for advanced students of Social Psychology and researchers in the field of intergroup relations. 

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 30 november 2021

  In je eentje naar Nederland: hoe verloopt de opvang van alleenstaande gevluchte kinderen?

  Gevluchte kinderen onder de vijftien jaar die alleen in Nederland aankomen, komen niet in een asielzoekerscentrum terecht, maar in een opvanggezin. Jet Rip keek voor haar promotieonderzoek naar het succes van deze plaatsingen. Wat blijkt? Het...

 • 29 november 2021

  Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

  Alles en iedereen werkt samen. Onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstituties, ngo’s, maar ook individuen. Maar het gaat geregeld mis, zelfs als alle partners van goede wil zijn. Hoe kan dat? Een grote groep onderzoekers, onder wie Rafael...

 • 23 november 2021

  Filosofie op het vmbo – filosofie voor álle leerlingen

  Waarom kunnen vmbo-leerlingen het vak filosofie niet volgen? Kritisch nadenken, meningen onderzoeken, je eigen oordeel leren vormen – dat zijn toch onmisbare vaardigheden in onze maatschappij? Vanuit die vraag ontwikkelde Eva-Anne Le Coultre het...