Debat 28 november: nadert het einde van het ongereguleerde neoliberalisme?

“Het maakt niet uit of de kat zwart of wit is, als ie maar muizen vangt”, dat was in het kort de reactie van de Chinese partijleider Deng op de vraag of hij voor een staatsgeleide of marktgeoriënteerde economie was. Het was Deng om het even, als de economie maar groeide.
In het Westen maakte het ons wel uit. Zeker twintig jaar zagen we de staatsrol het liefst zo klein mogelijk. Markten moesten ongestoord hun zegenrijke werk doen en de overheid kon maar het beste op veilige afstand blijven.
Sinds de wereldwijde kredietcrisis, die wel eens de voorbode van een economische recessie zou kunnen zijn, piepen we heel anders. De financiële wereld trilt op zijn grondvesten en de overheid treedt plots op als een harde heelmeester die er niet voor terugdeinst miljarden te investeren. De kordate Wouter Bos maakt zelfs in een moeite door een einde aan de vanzelfsprekendheid van bonussen voor blunderende topbankiers.
Betekent de kredietcrisis het einde van het ongereguleerde neoliberalisme en het superkapitalisme? Of is de staat nu zelf marktpartij geworden? Welke consequenties heeft een en ander? En hoe moeten we dit politiek beoordelen?
Over deze en andere vragen discussiëren bankier Huib van der Burg, directeur Rabobank Groningen en alumnus economie van de FEB, Geert Reuten, SP-Eerstekamerlid en docent economie aan de UvA, Frank Ankersmit, RUG-geschiedfilosoof en opsteller van het VVD-programma en FEB-econoom prof. Steven Brakman. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.
Vrijdag 28 november 2008
20.00–22.00 uur
Usva, Munnekeholm 10, Groningen
Toegang voor iedereen gratis, maar kom op tijd want vol is vol
DwarsDiep, (050) 363 5463, dwarsdiep rug.nl
Laatst gewijzigd: | 31 januari 2018 11:52 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.