Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proefschrift: 'Ontbrekende gegevens schatten'

08 februari 2007
CBS logo
CBS logo

Caren Tempelman ontwikkelde modellen voor het beter inschatten van ontbrekende bedrijfsgegevens, een bezigheid die in de economie imputeren wordt genoemd. Zij deed dit voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), omdat deze organisatie een grote behoefte heeft aan goede imputatiemethoden die consistente gegevens opleveren. Inconsistente gegevens met zichtbare onjuistheden beïnvloeden uiteraard de geloofwaardigheid en dus het imago van het CBS negatief. De methoden die Tempelman ontwikkelde, variëren met betrekking tot de complexiteit van de beperkingen waarmee zij rekening kunnen houden. Gebruikers kunnen op die manier uit een set van mogelijkheden kiezen.

Curriculum vitae
Caren Tempelman (Meppel, 1978) studeerde econometrie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep econometrie en SOM in opdracht van het CBS. Ze promoveert op 19 februari 2007 (14.45 uur) tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. R.H. Koning. De titel van het proefschrift is: Imputation of restricted data. Applications to business surveys . Tempelman werkt bij het CBS als methodoloog.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...