Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Seminar over 'Lean manufacturing': wegnemen van verspillingen

26 mei 2006

Op donderdag 22 juni organiseert de Faculteit Bedrijfskunde in samenwerking met de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, de N.V. NOM , het Lean Manufacturing Working Seminar 2006. Op vrijdag 23 juni volgt een uitgebreid bedrijfsbezoek aan Philips Domestic Appliances and Personal Care in Drachten.

De NOM werkt samen met de universiteit omdat beide belang hechten aan een een sterke positie van bedrijven in (Noord-)Nederland.

Lean manufacturing is een management systeem waarbij het wegnemen van verspillingen -alleen dàt doen waar de klant waarde aan hecht- centraal staat. Dit is te bereiken door een continue focus op het verkorten van de doorlooptijd, minimaliseren van de hoeveelheid onderhandenwerk, voorraadbeheersing en een zero-defects kwaliteitsbeleid.

Ontstaan
Lean Manufacturing is ontstaan in de jaren zestig bij Toyota in Japan. S inds de jaren negentig verspreidt het zich over de Verenigde Staten en Europa en inmiddels worden de principes niet alleen toegepast in allerlei soorten productiebedrijven, maar ook in justitiële diensten, openbaar bestuur en zorginstellingen.

LMWS 2006
LMWS 2006
Seminar en bedrijfsbezoek
Op het Lean Manufacturing Seminar zijn er lezingen van vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Zij geven een overzicht gegeven van de praktische mogelijkheden, de theoretische achtergronden en de obstakels waar ondernemingen bij implementatie van lean manufacturing tegen aan lopen.

Tijdens het uitgebreide bedrijfsbezoek aan Philips DAP wordt verder ingegaan op de relatie tussen productontwerp en produceerbaarheid. Een rondleiding door de assemblage van scheerapparaten maakt deel uit van deze dag.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...