Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tweak that Pixel 2! A Look Inside a Visual Effects Studio

06 december 2005

PUBLIC LECTURE ON HIGH END 3D COMPUTER ANIMATION

 

Tweak that Pixel 2! A Look Inside a Visual Effects Studio

 

HANS RIJPKEMA - Creature Technology Lead Rhythm & Hues Studios, Los Angeles


Rhythm & Hues is a company that produces cutting edge computer-generated special effects for the filmindustry, themepark-rides, or commercials (www.rhythm.com).


Hans Rijpkema worked at SCAN (Stichting Computer ANimatie Groningen) as a researcher. Since 1996 Hans works at Rhythm and Hues Studios as a character setup lead and computer graphics software developer. He concentrates mostly on animation reserach and development and his expertise is character rigging and skinning. He implemented flexible body dynamics, inverse kinematics solvers, subdivision surfaces, skin-muscle simulation, and fur grooming/dynamics modules.

 

His credits include: Scooby Doo, Cats & Dogs, Harry Potter, Dr. Dolittle 2, The 6th day, Hollow Man, Flintstones: Viva Rock Vegas, Frequency, Babe: Pig in the City, The Mystery Men, Speed 2: Cruise Control, Mousehunt, Coca-Cola polar bear commercials and the newly released film ‘The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe ( www.narnia.com).

 

 

On occasional visits Hans gave impressive lectures on his activities at Rhythm & Hues for a selected audience in Groningen . This time the theme will be

 

The Visual Effects of Narnia: the making of The Lion, The Witch and The Wardrobe.

 

An indepth look into the technology that was used to bring Aslan the Lion, the centaurs, minotaurs, gryphons and many other mythological creatures to life as well as the challenges of creating the large battle sequences between two computer generated armies.

 

 

Monday December 12th 2005 , 16:00 -– 17:00 hours

 

Computing Centre –University Groningen , Nettelbosje 1  (Zernike Complex), Donald Smits room

 

Organisation:    Lectorate Computer Visualization, Frank Mohr Institute, Centre for High Performance Computing & Visualisation of the University Groningen .

 

 

Admission free

 

 

 

 

 

 

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:23

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...