Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Course announcement: High Performance Computing using MPI

09 februari 2005

 

Due to sufficient requests the HPC/V group of the computing center (RC) will host an MPI programming course for staff of the university of Groningen and staff of external research institutes.

 

Intended audience

 Anybody who is interested in distributed computing using the message passing programming paradigm.

 

Outline

Introduction in parallel computing (with focus on distributed computing), application programming using the MPI library, implementation and usage of libraries that are based upon MPI, building a small cluster of PCs, clustercomputing, practical exercises.

Although MPI is a general purpose parallel programming library, some attention will be paid to the specifics of programming MPI on the IBM BlueGene/L supercomputer that will be installed at the computing center of the university of Groningen in spring 2005.

 The course will be taught in English. All programming  examples are in the C programming language, so the attendee must be able to read basic C programs. However, usage of Fortran for doing the practical exercises is possible.

 

Form

Two days, 22 + 23 February (course in the morning,

practical exercises in the afternoon).

 

Prerequisite

 The attendee must be able to write programs in C or Fortran, and must be able to read C programs.

Experience with UNIX systems (e.g. linux) helps, but is not a necessity.

 

Location: Zernikeborg, Nettelbosje 1, Groningen.

Teacher: Arnold Meijster

Cost: 100 euro for RuG university staff, 250 euro for

external participants.

 

The number of participants is limited to 20.

If you want to subscribe, please send an e-mail with

the subject "subscribe MPI" to a.meijster@rc.rug.nl.

After subscription you will receive an e-mail with

an acknowledgment.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...